Astronautika: misije

rs logoOvo je jedan od najčuvenijih planetarnih programa. Njegova prva verzija pojavila se krajem prošlog veka, tj. početkom devedesetih, a danas je aktuelna osma. Iako veoma cenjen ovaj program se ipak retko viđa na računarima, mnogo ređe nego recimo Stelarium. Zašto? Pa zato što taj program, za razliku od Stelariuma, nije besplatan. Košta 60$. Ipak, razmislite, možda bi vam RedShift dobrodošao, ako vas zanima astronomija. Danas više nije problem platiti neki program preko Interneta, kao što je to bilo pre nekoliko godina. Imajte na umu da nešto starije verzije koštaju manje, uz neznatne razlike funkcijama.

  • Evo šta za tih 60 dolara dobijate:
  • Pozicije sto miliona zvezda,
  • milion objekata dubokog neba
  • pola miliona asteroida.
  • Zatim mogućnost da odletite do odabrane planete i posmatrate univerzum sa nje. Ili da letite oko magline Dumbbell, od volje vam.
  • Takođe imate i posmatrački planer koji vam govori šta je od objekata vidljivo iz vaše pozicije posmatranja, pa onda posmatrački dnevnik itd.

Ali to nije sve. Ako doplatite još deset dolara onda se moći ovog programa višestruko uvećavaju. Otvara vam se put preko Interneta do, pazite sad: do preko milijardu objekata! Jer tada program crpi podatke iz USNO kataloga. Milijardu i stotinak miliona preko toga. Takođe vaše mogućnosti za putovanje kroz vreme postaju ekstremno moćne je možete da se šetate kroz dugi period, od 4713 godine pre n.e sve to 9999 godina unapred. Naravno, nebo možete da posmatrate sa bilo koje tačke naše planete. Tako možete da vidite izgled neba u vreme vašeg rođenja iz, recimo, Sahare, sa vrha Mont Everesta, ili iz Zrenjanina. Ili, recimo možete da posmatrate ono čuveno Talesovo pomračenje Sunca koje se dogodilo 28. Maja 585. pne. itd. Fenomenalno.

Naravno, RedShift ima svoje verzije za telefon i tablet. Probajte nešto od toga.

rsh1 rsh2
rsh3 rsh4

Evo konačno i linka:

RedShift

Još neki programi:

Mars Sky - kako će rover Kjurioziti videti kometu C/2013 A1

Daylight Map

ISON na ekranu - nove funkcije

Aplikacija za Android: Solar System Scope

Divan progaram posvećen putovanju Rozete

SOFTVER