Astronautika: misije

I u Americi postoje spineri, pa se kaže da 'stižu najave' da će 2021. biti lansiran NASA-in 'Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment', ili CAPSTONE, CubeSat u do sada nikad korišćenu cislunarnu orbitu u blizini Meseca, planiiranu za kosmičku stanicu 'Gateway'.

Mali orbiter veličine mikrotalasne i težak samo 25 kg testiraće takođe i navigacioni sistem koji će meriti njegov položaj u odnosu na Nasin satelit 'Lunar Reconnaissance Orbiter' (LRO) bez oslanjanja na druge stanice.

'Gateway' će biti kosmička stanica trenutno u razvoju koju već godinama planira nekoliko nacionalnih svemirskih agencija, uključujući Nasu, Evropsku svemirsku agenciju (ESA) i Kanadsku svemirsku agenciju (CSA). Planira se da se 'Gateway' postavi u Mesečevu orbitu gde će služiti kao komunikaciona baza na solarni pogon, naučna laboratorija, modul za kratkotrajno stanovanje i prostor za držanje rovera i drugih robota. Stanica bi igrala bi glavnu ulogu u Nasinom programu 'Artemis' koji je 2017. pokrenuo mister Trump.

Računarske simulacije ukazuju da ta odabrana izdužena orbita – near-rectilinear halo orbit (NRHO) – nudi dugoročnu stabilnost s niskim zahtjevima za pogonskim gorivom za održavanje orbitne stanice, koristeći preciznu tačku ravnoteže u gravitacionim poljima Zemlje i Meseca koja nudi stabilnu putanju.

Glavni cilj misije CAPSTONE je provera izračunatih simulacija stabilnosti orbite za 'Gateway'. CAPSTONE će biti prva letilica koja će delovati u toj jedinstvenoj lunarnoj orbiti. Orbiter će takođe testirati navigacioni sistem nazvan Cislunar Autonomous Positioning System (CAPS), koji će meriti svoj položaj u odnosu na Nasin orbiter LRO bez oslanjanja na zemaljske stanice.

Do 2021. godine 'Rocket_Lab', privatni proizvođač satelita sa američkim kapitalom sa dozvolom za lansiranje istih sa Novog Zelanda, ima ugovor vredan $9,95 miliona da lansira satelit sa ciljem da pronađe put do Meseca koji će biti prva upotreba i test za NRHO orbitu. Prema ugovoru s NASA-om, let CAPSTONE biće lansiran malom raketom 'Electron'.

1

Orbiter će biti CubeSat od 12 jedinica. Ugovor od 13,7 milijuna američkih dolara dodeljen je privatnoj kompaniji nazvanoj 'Advanced Space', iz Kolorada, 13. septembra 2019. saveznim ugovorom o malim istraživačkim biznisima (SBIR). 'Advance Space' će se baviti celokupnim upravljanjem projektom kao i nekim ključnim tehnologijama letilice, uključujući pozicioni navigacioni sistem CAPS, dok će mala ali ubitačna privatna kalifornijska kompanija 'Tyvak Nano-Satellite Systems' razvijati i proizvesti platformu ('bus') a 'Stellar Exploration, Inc' će razviti pogonske sisteme.

NASA je u februaru 2020. najavila da će CAPSTONE biti lansiran raketom 'Electron' na 'busu' 'Photon' sa nove lansirne rampe kompanije, Launch Complex-2 na Mid-Atlantic Regional Spaceport (MARS), na ostrvu Wallops, u Virdžiniji. Lansiranje je zakazano za kraj oktobra 2021. Nakon tromesečnog putovanja do Meseca, lunarni satelit CAPSTONE će provesti šest meseci primarne misije prikupljajući podatke tokom ove demonstracije.

2
Nova i nikad korišćena Halo orbita, Planira se da će i stanica 'Gateway' biti na jednoj takvoj – 3000 km od severnog pola i 70.000 km od južnog.

3
CAPSTONE će koristiti svoj pogonski sistem da bi za 3 meseca stigao do Meseca pre nego što uđe u orbitu.

4

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: