Astronautika: misije

mapa_misija

Konačno se neko setio. „Nacionalna Geografija“ je nacrtala putanje svake svemirske misije preduzete u poslednjih više od 50 godina u solarnom sistemu, pruživši svim ljubiteljima izvrsan uvid u istoriju svemirskih putovanja.

Svaka linija predstavlja različitu svemirsku misiju, uključujući i one iz drugih zemalja sem Amerike, ističući istorijski značajne misije, pa čak i one koje su završene neuspehom. (Mapa ne sadrži upravo završenu misiju LCROSS, čija raketa udarila u Mesec radi potrage za vodom.)

Da li ste znali da je do danas bilo tri misije više koje su posetile Veneru nego Mars (43 prema 40)? Svima preporučujem da pogledaju veliku mapu ovde.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: