Astronautika: misije

Sve je spremno za dalekoistočnu orbitalnu postaju

kineski MIR maketa

Kineska svemirska postaja druge generacije u naredne dvije godine postaje stvarnost. Pilotirani svemirski program dalekoistočne velesile odradio je kompletan set zadataka iz domene uigravanja a sada je spreman za nove korake. 

Tijekom prve polovine 2021. na našem nebu početi će prolijetati centralni modul kineske svemirske postaje druge generacije. Biti će potrebno nekoliko lansiranja do kompletiranja svojevrsne usavršene kopije MIRa u orbiti oko Zemlje ali ovaj puta sa potpisom Made in China. 

Centralni modul, glavni spojni modul sa pet pristaništa, četiri modula znanstveno-vojne naravi te po jedan bespilotni transportni i pilotirani svemirski brod činiti će cjelinu koja se po potrebi može i dalje nadograđivati. Da, kineska svemirska postaja druge generacije (gledamo li samo njih) omogućiti će im potpuno savladavanje materijom čovjekova boravka i rada u svemiru. Rakete imaju, raketodrome imaju, zemaljsku infrastrukturu imaju (a grade još), svemirske brodove imaju..  

Zapravo im ništa, osim vremena za studiozna ispitivanja, ne stoji na putu da postanu supersila i na području pilotirane astronautike u svemiru. Zasigurno nas na tom putu očekuju i prijatna iznenađenja na inženjerskom planu. Dosad su nas redovito uspijevali iznenaditi svojim izuzetnim planiranjem misija, smatram kako će to i ovdje biti slučaj. Kineze ne zanima nitko, nikamo im se ne žuri, svjesni su kako prave konkurencije zapravo i nemaju. Drže se svojeg plana i programa, u svakom koraku vidi se „još pola koraka naprijed“ tako da ih jedna ili dvije neuspjele misije neće koštati nazadovanja a to je strašno važno na putu koji su si zacrtali. 

Taikonauti će 2021. (Shenzhou-12) najprije imati zadatak osigurati funkcioniranje centralnog modula svemirske postaje, prihvatiti bespilotni teretni brod (Tianzhou-2) a do kraja 2022. postaja treba biti kompletirana preostalim modulima. 

Prema tehnološkim rješenjima radi se o usavršenom dizajnu sovjetskog MIRa. Danas se na ISS nalaze elementi MIR-2 iz devedesetih godina prošlog stoljeća (neki još nisu ni pristigli u orbitu!). Jasno je kako se takva tehnologija može i hoće koristiti i ubuduće. Jeftinije, jednostavnije i funkcionalnije od predimenzioniranog ISSa za kojeg nitko zapravo i ne zna čemu točno služi. Ne brinite, sve će postati puno jasnije kada taikonauti slete na južni Mjesečev pol i počnu podizati ljudske nastambe uz robotičku prethodnicu. Izgleda nestvarno? Imate li znanja i volje Kinezi će vas rado ugostiti na jednoj od njihovih sljedećih robotičkih misija ka Mjesecu ukoliko imate ideju kako na licu mjesta 3D printati nosive i druge građevinske strukture. A.C.C. je uranio s Odisejom 2001, dobrano uranio, kinezi će to popraviti..