Astronautika: misije

Brzinom od preko 100.000 km/h BepiColombo projurio pored Zemlje

Europsko-Japanski projekt letjelice s ciljem istraživanja Merkura, BepiColombo, lansiran je 20.10.2018. na desetgodišnju interplanetarnu odiseju. Ući u orbitu oko Merkura zbog zakona nebeske mehanike nije nimalo lako. BepiColombo se na prvi pogled ponaša kao „pijana lutalica“. Nakon godinu i pol dana leta morao se vratiti do Zemlje kako bi ga mehanizam gravitacijske praćke usmjerio dalje. Ali još uvijek ne prema Merkuru, već najprije ka dva bliska prolaska pored Venere (2020. i 2021.) koja će se iskoristiti kao usputna istraživačka meta i poligon za testiranje instrumenata i opreme. Krajem 2021. po prvi će puta proletjeti pored Merkura, biti će to prvo od ukupno šest preleta prije nego početkom 2026. BepiColombo uđe u orbitu oko planeta najbliže Suncu na kojem vladaju pakleno vruće temperature a najnovija astronomska istraživanja tamo pozicioniraju, dosad nevjerojatnu mogućnost, zalihe vode! BepiColombo je 10.04.2020. tijekom popodnevnih/večernjih sati projurio pored Zemlje brzinom od preko 100.000km/h. Minimalna visina bila je svega 12.700km iznad razine mora! 

bepicolombo prelet1

 

bepicolombo kevin fetter

bepicolombo pregled modula

Tijekom približavanja, preleta i udaljavanja od Zemlje kamere na letjelici su snimile veći dio letne sekvence. Zbog odsjaja Sunčeve svjetlosti od letjelice i njezinih fotonaponskih panela ovo su bili u mogućnosti snimiti i astronomi-amateri, pretežito s područja južne i sjeverne Amerike. Bio je ovo prvi i zadnji prelet Europsko-Japanske letjelice iznad Zemlje, robotu predstoje godine i godine putovanja do konačnog cilja. 

Planirano je da BepiColombo oko Merkura odradi znanstveno-istraživačku misiju od najmanje godinu i pol dana s izvjesnim produžetkom za još najmanje godinu dana. Bude li BepiColombo u dobrom stanju misija će se zasigurno produžavati i nakon svibnja 2028. godine. Uzbudljiva saznanja o Merkuru tek nas očekuju. Sam naziv letjelice/misije BepiColombo odabran je u čast talijanskog matematičara i inženjera profesora Giuseppea (Bepi) Colomba (1920.-1984.) u znak poštovanja prema njegovom predanom radu na području istraživanja Merkura i odabira trajektorije za slanje letjelica ka ovom zagonetnom svijetu.

Kompoziciju BepiColombo čine tri odnosno četiri velika modula, Mercury Transfer Module (MTM), Sun Shield, Mercury Planetary Orbiter (MPO, ESA, Europe), Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO, YAXA, Japan). Po dolasku na cilj, MPO i MMO odvojiti će se od ostatka kompozicije i zauzeti planirane orbite oko planeta najbližeg Suncu. Upravljanje misijom odvija se iz ESAina kontrolnog centra u Darmstadtu (Njemačka) uz suradnju sa Sagamihara Space Operation Centre u Japanu.

 

BepiColombo krenuo na put ka Merkuru

Kako će BepiColombo putovati do Merkura

’BepiColombo’ spreman za lansiranje 2018.