"Snimajući aktuelnu kometu Jaques, pre više od mesec dana i pretrazujući po tim snimcima ustanovili smo da na njima postoje dve promenjive zvezde. Pomislili smo da su možda nepoznate."

deset osamdeset

osam osam jedan

Tako je započeo vest o otrkiću nove dve promenljive zveze Janko Mravik koji radi zajedno sa Jaroslavom Grnjom . Zatim je dodao:

"Pretražili smo sve kataloge i ustanovili da još nisu objavljene."

  deset osamdeset a
  osam osam jedana

To je bila radosna vest za ove nebeske istraživače, ali ona je istovremeno značila da im je predstojalo puno rada i velik broj noćnih snimanja kako bi skupili što više podataka za krivu sjaja ovih zvezda.

Na osnovu ove krive izračunava se čitav niz podatak o odnosnim zvezdama: period promene sjaja, vrsta promenljive zvezde, jačina promene sjaja itd.

Nakon što su sve ovo odradili ovi astronomi obrađene podatke su poslali Američkom društvu za posmatranje promenljivih zvezda koje vodi registar ovih zvezda (American Association of Variable Star Observers) i – uskoro su za svoje otkriće dobili zvaničnu potvrdu.

"Ovo nam je drugi put. Prvu smo otkrili pre nekoliko godina a sada dve odjednom." nastavio je Janko i dodao: "Još jednom smo dokazali da se upornim radom mogu postići fantastični rezultati. Naš rad će se nastaviti i uspesi neće izostati…"

 

JGrnja JMravik
Jaroslav Grnja Janko Mravik

 


Otkrivena još jedna promenljiva zvezda sa opservatorije u Bačkoj Palanci