Ova godina je lepo počela za one koji žele  iskreno širenje i popularisanje astronomije u Srbiji. Osnovani su "Savez astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine" i "Savez astronoma amatera Srbije". Izložba povodom stvaranja ova dva udruženja polako obilazi gradove u državi. Posle Novog Sada i Zrenjanina na red je došla i najveća opština u Južnom Banatu.

Radmilovic
Dragan Radmilović slikan u MZ "Liman", Novi Sad prilikom osnivanja SAAS.

Izložba astrofotografija (jedan njen deo) će doživeti premijeru 5. jula (19 sati) u Domu kulture "Kočo Racin" u Jabuci kod Pančeva. Tada će ujedno biti obeležen rođendan Nikole Tesle.  Ovaj dom kulture je verovatno jedina ustanova kulture u državi koja redovno svake godine obeležava dan rođenja jednog od najgenijalnijih ljudi sveta.

Do sada su ovim povodom ovde gostovali svi najznačajniji teslijanci u državi. Prošle godine je bio gost Vladimir Jelenković sadašnji direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Dan kasnije, (utorak 6. jul) će biti otvorena izložba astrofotografija u Gradskoj biblioteci Pančevo sa početkom u 20 sati.

Ova izložba će za kratko vreme obići sva naseljena mesta u opštini Pančevo.

Za pohvalu je što sve troškove oko same postavke i svih ostalih izdataka snosi lično sam  Dragan Radmilović predsednik "Saveza astronoma amatera Srbije".

Dragan Radmilović slikan u MZ Liman prilikom osnivanja SAAS.

Iz grada na Tamišu
Momčilo Mrčković.

Author: Momčilo Mrčković