Kao gost urednik zamoljen sam da izaberem nekoliko fotogrfafija koje treba da pokažu šta je to što smo mi u našem društvu uradili kao i šta su to drugi uradili, a voleli bismo da i mi uradimo.

Članak iz Astronomije br. 30.
Radan Mitrović u ulozi urednika Galerije

Prva slika je multiekspozicija pomračenja Sunca iz 2006. u Turskoj (preciznije, u pitanju je antički grad Side). Slike je uradio naš član Antonio Sasanskia, a snimao je na Fuji Superia od 100 Asa i sa Bader filter folijom. Pokušali smo da uhvatimo sve faze pomračenja Sunca kao i sam totalitet. Okolni pejsaž antičkog grada daje dodatni draž slici.

1

Za drugu sliku odabrao sam startrail Meseca i Venere. Slikao je naš član Bobi na Berovskom jezeru. Vrlo lep detalj je gde se preklapaju tragovi Meseca i Venere.

2

Moje omiljene slike su one koje se mogu snimiti samo u određenom momentu, pogotovo kada se desi nešto što ne očekujete. Tako smo letos snimali satelit iridium kada se potpuno neočekivano pojavio još jedan, nepoznati, satelit. Izgledalo je  kao da su hteli da se sudare na nebu. Srećom slikali smo sa dva aparata. Jedan na stativu u star trail tehnici, a drugi na teleskopu sa vođenjem. Moram priznati da mi su mi ove fotografije najdraže.

3

4

Omiljen objekt svih početnika kod fotografisanja tehnikom praćenja je M45 ili Plejade. Zgodan je zbog dosta sjajnih zvezda pogodnih za praćenje. Ovo zvezdano jato se bolje vidi u dvogledu nego u teleskopu, ali slika okolne magline je nešto što samo na fotografiji možete videti ili sa jako moćnim teleskopima. Slika je iz našeg društva.

5

Slika Andromedine galaksije je jedna od omiljenih meta svakog ko je ikada uperio fotoaparat ka nebu. Vid Nikolić, guru astrofotografa na ovim prostorima, je napravio ovaj snimak.

6

Na kraju bih stavio sliku analemme. Od momenta kada sam je video i upoznao sa tematikom rešen sam da je uradim. Odlažem to već godinama. Slika je grčkog fotografa Anthony Ayiomamitisa. Analema je vrh istrajnosti i tačnosti. Nadam se da ćemo i mi u SAD-u uskoro imati priliku  da se pohvalimo svojim analemmama.

analemma-060000-utc-master

Šta o astrofotografiji kaže Radan Mitrović

Author: Radan Mitrović