Kada NASA bude lansirala svoju sledeću misiju na Mars – stacionarni lender 2016. godine nazvan “InSight” – u let će biti uključena i dva CubeSata. Biće to prvi let ovakvih satelita u deep-space. Ako njihov fly-by bude uspešno izveden, ova tehnologija će omogućiti Nasi da brzo dobija informacije o statusu glavne letilice nakon što ona sleti na Mars.

Marco

“Mars Cube One” (MarCO): prvi međuplanetni CubeSat. Imaće 6 modula i biće dimenzija 36,6×24,3×11,8 cm. Biće odbačeni odmah po lansiranju i imaće svoje putanje do Marsa.

Samo da kažem da su CubeSati mali aparati koji imaju zapreminu od tačno jednog litra (10 cm3) i težinu ne veću od 1,33 kg. Prvi put su poleteli u orbitu iz Rusije 2003. godine u okviru rusko-evropske kompanije “Eurockot”, a danas ih lansiraju mnogi univerziteti i kompanije u svetu, dok su naročito popularni među radio-amaterima na Zemlji. Do 2012. u kosmos je posleto preko 75 oviha satelita.


Mikro i pikosateliti

Svemir za studente i srednjoškolce


 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: