Wikimedia-SerbiaVikimedija Srbije na Vikipediji na srpskom jeziku organizuje takmičenje u pisanju novih članaka/dopunjavanju postojećih o astronomiji i astronautici. Takmičenje je počelo 21. decembra 2014. u 23:03 po srpskom vremenu i trajaće do 21. januara 2015. u 23:03

Takmičari imaju slobodu u izboru tema članaka o kojima će pisati. U obzir će biti uzeti:

  • osnovni pojmovi
  • astronomski objekti
  • svemirske letelice i rakete-nosači
  • istorija astronomije i astronautike
  • značajne astronomske/astronautičke knjige i časopisi
  • etnoastronomija
  • biografije ljudi koji su radili na svemu ovome

Ovde mogu spadati i planirane a nenapravljene svemirske letelice, pretpostavljeni a neotkriveni astronomski objekti i slično, ali ne i oni iz dela fantastike.

Svi članci treba da budu napisani u skladu sa politikama i smernicama Vikipedije, što između ostalog podrazumeva korišćenje enciklopedijskog stila pisanja i navođenje izvora. Tokom trajanja takmičenja ili nakon završetka istog svi takmičari prilažu spisak članaka koje su napisali. Takmičar može umesto pisanja novog i značajno proširiti postojeći članak (klicu), pri čemu žiri može smanjiti ocenu u meri u kojoj smatra da je postojeći članak doprineo novom.

Wikipedia-logo-srČlanke će pregledati žiri koji će činiti tri Vikipedijanca izabrana od strane Vikimedije Srbije koji ne mogu učestvovati u takmičenju. Žiri donosi konačnu odluku o pobedniku. Članovi žirija pregledaće sve članke i bodovati svaki ponaosob bodovima od 1 do 10. Član žirija može dati i ocenu 0 ako smatra da članak uopšte ne zadovoljava uslove takmičenja (na primer, da nije o astronomiji). Budući da je ovo takmičenje u pisanju novih članaka, neće biti priznati članci prebačeni sa hrvatske, bošnjačke ili srpskohrvatske Vikipedije, ili napisani botovima. Spiskovi, takođe, nisu u okviru takmičenja.

Pobednik takmičenja biće učesnik koji sakupi najviše bodova.

Prijave su otvorene tokom sveg vremena trajanja takmičenja!

U takmičenju mogu da učestvuju svi registrovani korisnici Vikipedije, a za sve učesnike su obezbeđene nagrade i to:

I nagrada: Teleskop Dobson skajvočer fleks 200/1200

II nagrada: Teleskop EQ2 skajvočer 130/900

III nagrada: Učešće na Astronomskom kampu Letenka

Utešna nagrada: Astronomsko osmatranje na Narodnoj opservatoriji

Za sva dodatna pitanja u vezi sa odabirom teme, referencama i sl, slobodno pišite na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Možete se prijaviti ovde.