plavalinija

Zemlja domaćin mnogobrojnih scena iz popularnog filmskog serijala "Gospodar prstena" prošlog je vikenda uspješno lansirala raketu "Atea-1".

Raketa je sagrađena od strane privatne tvrtke Rocket Lab i predstavlja prvu domaću raketu namijenjenu za svemirska istraživanja. Lansiranje je obavljeno je s raketne rampe na samoj obali otoka Great Mercury. Tehnički problemi s punjenjem goriva uvjetovali su otkazivanje lansiranja tijekom ponedjeljka sve do popodnevnih sati istog dana.

atea1
Neposredno pred lansiranje Novozelandske rakete Atea-1

Sama raketa visoka je šest metara. Na njenom vrhu se nalazi prostor za koristan teret mase 2kg u kojem je smještena elektronika namijenjena za snimanje parametara leta rakete te gps uređaj za pronalazak drugog stupnja rakete nakon pada na zemlju. Prema dosadašnjim podacima, raketa čiji je cilj bio prelazak famozne granice visine od 100km (Karmanova linija - službeno definirana visina od koje "počinje svemir") uspjela je ostvarila svoj cilj. Prvi stupanj rakete pronađen je nekoliko kilometara od mjesta lansiranja, no potraga za drugim stupnjem rakete još uvijek traje. IZ Rocket Lab tvrtke nadaju se kako će ga uspjeti pronaći u narednim danima.

Tvrtka Rocket Lab osnovana je od strane Marka Stevensa (koji je prije sedam godina promijenio  svoje ime u Mark Rocket!) a bavi se proizvodnjom dijelova za potrebe svemirske industrije.

Iako je ovim lansiranjem Novi Zeland ušao među skupinu zemalja sposobnih da dosegnu svemir, treba spomenuti kako se još 1963. u suradnji fizikalnog odjela Cantrbury University i Royal New Zealand Air Force izvršilo lansiranje rakete za visinska atmosferska istraživanja koja je dosegla visinu od 75km.

Prema Stevensovim riječima uslijediti će i naredna lansiranja a cilj je ubaciti se u svemirsku utrku i načiniti svemir dostupnim i "amaterskim" svemirskim agencijama.