Rusija će uskoro demontirati rampu sa koje je lansiran prvi satelit na svetu, 'Sputnjik'. Rampa se nalazi na kosmodromu 'Bajkonur' u Kazahstanu i odatle se vrše lansiranja još od 1957. Danas se odatle lansiraju sve ljudske misije ka Međunarodnoj orbitnoj stanici.

r1

'Lokacija №1', poznata i kao 'Gagarinov start' – na ruskom se to kaže 'Площадка №1', ili 'Гагаринский старт' – ostaće zabeležena u istoriji kao mesto odakle je avgusta 1957. lansiran prvi balistički projektil – Koroljevljeva 'semjorka', a oktobra 1957. ovlaš modifikovanom interkontinentalnom raketom i prvi umjetni satelit oko Zemlje, a svakako kao mesto starta prvog leta čoveka u kosmos, u kome je aprila 1961. godine Juri Aleksejevič Gagarin hrabro seo u raketu koja je blago rečeno imala sumljivu statistiku[1].

Mnoge druge istorijske misije ostale su trajno vezane za ovu rampu №1, uključujući Valentinu Terješkovu, koja je postala prva žena koja je poletela u kosmos juna 1963, kao i Scott Kelly, koja je zabeleženakao rekorderka po dužini boravka na Međunarodnoj stanici.

https://www.youtube.com/watch?v=pOOIrNyGCMw

https://www.youtube.com/watch?v=y4elyuzWgEI

Danas se ova rampa i dalje koristi za lansiranja svih ruskih, američkih, kanadskih, evropskih i japanskih astronauta u kosmos. Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni, javljaArsTechnica.

Moguće je da će rampa biti razmontirana i konzervirana odmah posle poslednjeg leta rakete 'Sojuz FG' u septembru. Lansiranja sa posadama 'Sojuza MS-13' i 'Sojuza MS-15' u julu i septembru, biće poslednji letovi rakete 'Sojuz FG'. Do sada ih je lansirano 70-ak (samo 1 neuspešno!) i to je samo unapređena verzija iste one 'semjorke' koja je i otvorila ovu rampu.

Poslednje lansiranje sa ove rambpe je bilo 14. marta 2019, kada su dvoje Amerikanaca i jedan Rus poleteli ka modulu 'Rassvet', gde su se spojili sa ISS

Teretna lansiranja već su prebačena na novu raketu 'Sojuz 2' a očekuje se da će i putnički letovi uskoro biti prebačeni na novu raketu.

Obzirom da je nosivost rakete 'Sojuz FG' oko 6,9 tona, 'Sojuz 2.1b' je u stanju da ponese 8,2 tone na nisku orbitu oko Zemlje. Trenutno, 'Sojuz2' raketese lansiraju sa rampe №31 u Bajkonuru, kao i sa sruga dva kosmodroma u Rusiji i Evropskom kosmičkom centru u Francuskoj Gijani.

r2

 

[1]Radi se o raketi 'Vastok'. Verzija sa oznakom 8K72, ili 'Vastok-L', ili 'Raketa Luna', koja je prvi put poletela septembra 1958, imala je 13 lansiranja od čega je 6 završeno havarijama. Potom je Koroljev napravio modifikaciju sa oznakom 8K72K, ili 'Vastok', prvi put je poletela decembra 1960. ali se srušila. Onda su u dve nedelje u martu 1961. usledila dva uspešna lansiranja, a onda je u aprilu poleteo Gagarin. Treba da kažem da je nakon toga usledila duuuga serija uspešnih lansiranja ove rakete.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: