U ponedeljak 25.aprila 2011, nakon kraće bolesti, preminuo je australijski astronom i inženjer profesor Bernard Mils.

Rođen 1920. godine u blizini Sidneja, pohađao je Kraljevsku školu i Sidnejski Univerzitet, na kom je 1941. diplomirao astronomiju, a 1943. inženjerske nauke. Mils je vrlo brzo priključen CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) odeljenju za radio-fiziku, i zbog rata bio zaposlen u odeljenju za razvoj različitih radarskih sistema. Nakon rata, proveo je neko vreme razvijajući linearni akceleratorski sistem, da bi se 1948.godine pridružio novoformiranoj grupi za radio-astronomiju.

Bernard Mils je prvi predložio radio-antene u obliku krsta (one i danas nose njegovo ime) a gradnju prvog prototipa završio je krajem 1953. Kraci ovog prvog dvodimenzionalnog teleskopa, postavljeni u smeru istok-zapad i sever-jug, bili su dugački 36 metara i radili su na frekvenciji od 97 MHz.

 mislov-krstsm
Slika 1. Milsov Krst (kliknite na sliku)

CSIRO je nesto kasnije izgradila još tri teleskopa: Milsov Krst (85 MHz, sa kracima dugim 450 m), Shain Krst (19,7 MHz) i Criss Krst koji se sastojao od dve 320-metarske antene. Milsov Krst je sproveo prvo osmatranje južnog radio-neba, pomoću kog je u kataloge zapisano oko 2200 radio-izvora, i čime je Australija zauzela vodeće mesto u novoj nauci: radio-astronomiji.

Profesor Mils 1960. godine prelazi na Sidnejski Univerzitet gde započinje dizajn i konstruisanje Molonglo Krsta, sa kracima dugim 1 milju (1,609 km). Ovaj se teleskop, sem mnogo detaljnijeg osmatranja južnog neba, pokazao kao jedan od najuspešnijih instrumenata u otkrivanju pulsara. Molonglo je kasnije unapređen i bio izuzetno uspešan u osmatranjima Magelanovih oblaka i južne galakticke ravni, pružajući astronomima visoko-kvalitetne snimke u preko 20 godina rada.

Mils
Prof. Bernard Mils
(kliknite na fotografiju)

Iako se 1985.godine penzionisao, Bernard Mils i dalje nastavlja da se bavi fundamentalnim temama astrofizike, ponajviše kroz saradnju sa svojim bivšim studentima i kolegama.

Kao pioniru radio-astronomije, 2006. godine mu je na sastanku Međunarodne astronomske unije uručena Grote Reber zlatna medalja za radio-astronomiju. Nagrađen je zbog svog inovativnog doprinosa razvoju radio-teleskopa kao i za  svoja pionirska istraživanja radio-neba, koja su dovela do prvih procena funkcije luminoznosti radio-galaksija i pomogla da se definiše njihova prostorna raspodela.

Uspešan višedecenijski naučni rad Bernarda Milsa prekinut je njegovom smrću u 91 godini života.

Danica Drašković

Dr Miroslav Filipović


Author: Danica Drašković