Jedan od najzanimljivijih događaja na ovogodišnjem kampu je bilo lansiranje rakete i to ne zbog samog lansiranja (to smo već videli na prošlim kampovima) nego zbog kamerice instalirane u telu rakete koja je imala zadatak da nas snimi od gore, sa visine od stotinak metara.

Zaista, vladalo je prijatno uzbuđenje dok smo se okupljali na lansirnoj poljani.

r1jg r2jg
Poslednje pripreme
Publika u iščekivanju
r1sz r2sz
Neki su voleli da se drže za ruke.
Isto
r3sz

r4sz

r2sm

r3jg

Pogledajte kratak film o tome:

Od 21. do 24. jula 2011. godine na Letenki, Fruška gora, Vojvodina, održan je Međunarodni astronomski kamp "Letenka 2011". Kamp je organizovao časopis Astronomski magazin, a pokrovitelji su bili Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine i PMF - Departman za fiziku u Novom Sadu.

Jedan od najzanimljivijih događaja tokom kampa bilo je lansiranje rakete.

I, konačno, evo pravog snimka:

Evo šta kaže Mile Kočić, predstavnik Modelarskog tima koji je lansirao raketu:

- Raketu je lansirao Modelarski klub "Sirmium", koji je ovo pripremao poslednjih mesec dana. U tu svrhu je nabavljena minijaturna "špijunska" kamera od Bugara. Poseban zahtev je bio napraviti veliku i dovoljno tešku raketu koja bi vibracije svela na minimum. Zato se i kamera nalazi na sredini rakete u njenom težištu. Motor je posebno naručen i napravljen
kod naših prijatelja. Visina leta je bila oko 120m. Padobran, kojim se spušta raketa je namerno isečen da bi sletela brže i bliže. Sve u svemu uspešan let i želja da dostignemo dogodine još veće visine..."