leten ka2016 680

Astronomski kamp «Letenka 2016» je zakazan za period od 28. do 31. jula.

Nešto čudno se dešava. Ne bih hteo da tvrdim da postoji neka zla namera, ali ne znam kako to drukčije da protumačim.

Prvo od pokrajinskog sekretarijata za nauku (sada, nakon pokrajinskih izbora, to je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost) nismo dobili ni dinara za ovogodišnji kamp, iako je taj sekretarijat čitavu deceniju finansirao kamp. Da se razumemo, nikad to nisu bile velike pare, nego dovoljne tek da se pokriju najosnovniji troškovi kampa. E ove godine izostala je i ta, minimalna finansijska podrška.

Ali tu nije kraj neprijatne priče. Pokrajinski zavod za sport je do sada boravak na Letenki naplaćivao oko 45 000 dinara. Oduvek smo smatrali da je to mnogo za upotrebu dva tuša i ono struje koliko potroše naši računari i motori za teleskope, ali nismo pravili pitanje oko toga. Međutim, ove godine Pokrajinski zavod za sport je odlučio da za boravak na Letenki traži 180 000 dinara! U odnosu na prošlu godinu to je povećanje od 400%! Pa mislim, stvarno! 180 000 dinara za dva tuša i struju za dva računara i nekoliko teleskopskih motora! To je neshvatljivo.

Organizacioni odbor kampa je zato uputio hitnu molbu Pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu da izvrši uticaj na Zavod za sport (a za to ima ingerencije) da preispita svoju odluku i da tako omogući opstanak možda i najvećeg kampa za popularizaciju nauke na kontinentu.

Sada država treba da odluči i podrži kamp ili da ga, nakon 15 godina uspešnog rada - UGASI!

Čekamo odgovor.  

 

AKL grupna


 AKL 2015

 


AK LETENKA - Kakav je to kamp?

AK LETENKA - Pravilnik o ponašanju

AK LETENKA - saveti

Kako da dođem do Letenke