Sa ovom temom bi bio zaokružen kratak pregled aktivnosti ruske kompanije na planu proizvodnje aparata za posmatranje kosmosa i dobijanja odgovarajućih rezultata i glavne naučne organizacije projekata Ruske akademije nauka (RAN). U upotrebi je podela “astronomije” po spektralnom (energotematskom) dijapazonu i po tehnici posmatranja: “gama”, “rentgensko”, “infracrveno”, “radio”, “vanatmosferno”, “gravitaciono” itd.. U okviru toga je “ultravioletna astronomija”.

U ultravioletnom dijapazonu je najveća gustina astrofizičkih informacija o zvezdama i gasu. Ta informacija je sadržana i u neprekidnom spektru astrofizičkih izvora i posebno u linijama različitih hemijskih elemenata.

grafik

ФГУП “НПО им. С.А. Лавочкина” radi i na proizvodnji kosmičke opservatorije “Spektar ultraviolet” (“Spektar UF”), a glavna naučna organizacija projekta je Insitut astronomije RAN. U projekat su uključeni Španija (glavni partner), i Ukrajina. Teleskop T-170M ove opservatorije radi Rusija, kao i blok spektografa WUVS i platformu “Navigator”. Španija radi kameru za polje ISSIS (sa kanalima FUV i NUV), a Ukrajina i Rusija raketu-nosač (“Zenit 2SB”), odnosno raketni blok (“Fregat 2SB”). Projekat je ušao u Federalni kosmički program za 2006-2015. godine. Lansiranje opservatorije je planirano za 2016.godinu. Predvidjeni rok rada je najmanje 5 godina.

Ova velika Svemirska kosmička opservatorija (VKO-UF) bi radila u ultravioletnom delu spektra, koji je, inače, nedostupan za posmatranje sa površine Zemlje.

omskoe oborudovanie dlya novogo teleskopa proshlo ispytanie thumb fed photo

Izgled “Spektra UF”

Osnovni instrument opservatorije je kosmički teleskop sa glavnom ogledalom koji će biti pojačan spektografima visoke i niske rezolucije i kamerama za dobijanje spektra visoke rezolucije i dobijanja visokokvalitetnog odraza u ultravioletnom dijapazonu (ogledalo 1,7m diameter, primary λ range 110-340 nm). Takav set naučnih aparata će omogućiti široki dijapazon postavljenih posmatračkih zadataka.

 paket

 ogledalo

Rad na “Spektru UF”

U osnovnim pravcima istraživanja posebno se izdvajaju: fizika ranog kosmosa, formiranje zvezda, hemijska evolucija galaksija, akrecioni procesi u astrofizici, svojstva medjuzvevdanog prostora, fizika zvezdanih atmosfera, gubitak mase, hromosferna aktivnost, fizika i hemija planetarnih atmosfera i kometa. Prema mišljenu konstruktora projekt VKO-UF je analog, a po nekim karakteristikama i prevazilazi “Habl” (SAD). Bazni modul za opsluživanje opservatorije je platforma “Навигатор” (kao i kod projekata “Spektra RG”), koju, takodje, proizvodi “НПО им. С.А. Лавочкина”.

FREGATA

 zenit 2sb p

“Fregat” i “Zenit 2SB”

tabela

 

Author: Milorad Crevar