TARANTULA - porodilište

 

 

NAŠA MATIČNA GALAKSIJA, Mlečni put, relativno je velika spiralna galaksija, protežući se s kraja na kraj spirale oko 100.000 svetlosnih godina, dok je debljina njenog galaktičkog diska oko dve hiljade svetlosnih godina. Mlečni put pripada Lokalnom jatu, u kojem se nalazi još jedna velika galaksija, M31. Ali Lokalnom jatu pripada još nekoliko desetina malih, patuljastih galaksija, koje sve na okupu drži neumoljiva gravitacija. Jedna od tih malih galaksija je – bez obzira na svoj naziv – i Veliki Magelanov oblak, koji pripada južnom sazvežđu Zlatna riba; a u samom Velikom Magelanovom oblaku nalazi se i maglina sa slike, 30 Doradus, ili – Tarantula.

Udaljena od nas oko 170.000 svetlosnih godina, a široka oko 360 svetlosnih godina, Tarantula je najveći i najsvetliji region u čitavoj Lokalnoj grupi u kojem se formiraju zvezde. 30 Doradus ima hemijski sastav sličan sastavu koji su imale većina galaksija u Mlečnom putu pre više milijardi godina. Budući da ima prividnu magnitudu 8, spada u izuzetno sjajne nezvezdane objekte.

Fotografija pred nama je kompozitna, sastavljena iz dve komponente. U domenu iks-zraka Tarantulu je fotografisao teleskop „Čandra“ (Chandra X-ray Observatory), a u infracrvenoj oblasti JWST (James Webb Space Telescope). Nijedna od tih komponenata nije vidljiva ljudskom oku, ali se računarima taj nevidljivi deo može pretvoriti u ovaj prelep nebeski prizor. Tako se tamnoplave boje odnose na oblast iks-zraka, dok su crvene, narandžaste, zelene i svetloplave boje u infracrvenoj oblasti.

tarantula

https://chandra.harvard.edu/photo/2023/30dor/

a

 

 

Author: Ivan Stamenković