Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva je pokrenulo globalnu kampanju za prikupljanje neophodnih sredstava za redovne aktivnosti Društva u naredne dvije godine.

AD-Orion-slika

Svi naši pokušaji da obezbjedimo bazično finansiranje Društva koje bi nam omogućilo da se posvetimo našem trenutnom osnovnom cilju – obnovi Astronomske opservatorije na Trebeviću, nažalost nisu urodili plodom. Ovako, do sada smo gubili silno vrijeme krpeći se od mjeseca do mjeseca. Vjerujemo da u regiji i većina drugih astronomskih organizacija ima slične probleme.

Kampanju je formalno započela dr Tea Temim, naš inostrani član, inače iz Mostara. Tea je profesionalni astrofizičar i trenutno radi u NASA Goddard Space Flight Center-u u Washingtonu. Kampanja se sprovodi putem portala Indiegogo koji je jedan od sličnih specijaliziranih portala za prikupljanje novca za različite projekte.

Akcija traje do 18. januara iduće godine (takva su pravila). Ovim pozivamo sve naše nekadašnje članove, poštovaoce našeg rada u regiji i svijetu, te sve druge koji misle da vrijedi uplatiti makar smiboličan iznos za ovu kampanju, da to urade. Proces je jednostavan. Na adresi: http://igg.me/at/astronomy-for-bosnia/x/5492029, nalaze se upute kako to učiniti. Uplata je putem bankovnih kartica. Hvala svima koji se odazovu.

Muhamed Muminović

Predsjednik AD Orion Sarajevo