Knjiga “Astronomija” autora Nikole Božića najbolja je knjiga za decu na polju popularne nauke, odlučio je žiri prestižne nagrade “Neven”.

ast-neven

Nagrada “Neven” se dodeljuje od 1955. godine od strane organizacije Prijatelji dece Srbije, I mnoge generacije mladih su odrasle upravo na naslovima nagrađenim ovom nagradom. Neki od dosadašnjih dobitnika su i Branko Ćopić, Mika Antić, Milovan Danojlić, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Svetlana Velmar-Janković. Od 1988. godine nagrada se dodlejuje pored beletristike i za najbolju knjigu popularne nauke.

Knjiga „Astronomija“ je izdanje Kreativnog centra, objavljeno u ediciji Saznaj i probaj. To je knjiga koja upoznaje mlade s osnovnim principima astronomske nauke i otkriva im mnoštvo zanimljivosti koje su u vezi s njom. Čitalac iz nje saznaje šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako se kreću planetre i sateliti, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete, šta su supernove, kako nastaju crne rupe.

Radeći vežbe predložene u knjizi dete može samo da otkrije i nauči nešto više o različitim oblastima astronomije. U ovoj knjizi kombinuju se istorijski podaci, naučna dostignuća i praktični rad, što omogućava deci da lakše prave izbore i donose odluke o svojim budućim aktivnostima.

Dr Milan Ćirković u svojoj recenziji između ostalog kaže: „Knjiga predstavlja uvod u astronomske nauke, i preglednog je i ilustrativnog karaktera, sadrži mnoštvo prigodnih ilustracija i primera koji omogućuju da se na nekonvencionalan način sagledaju neki od ključnih aspekata savremenog naučnog pogleda na naše kosmičko okruženje. Autor, koji je već dugi niz godina uključen u pedagoški rad u oblasti astronomskih nauka, očigledno je uspeo u osnovnoj nameri da ovaj materijal približi ciljnoj grupi čitalaca.“

Autor knjige Nikola Božić je, radeći dugo godina u Istraživačkoj stanici Petnica, ali i pišući popularne tektosve i držeći predavanja, već etabliran promoter nauke i naučni edukator, a ova knjiga samo potvrđuje kvalitet njegovog pregnuća da nauku predstavi svima.

„Nagrada ’Neven’ je, za mene, veoma značajna, sa jedne strane jer sam odrastao na knjigama koje su u mom detinjstvu dobijale ovu prestižnu nagradu, a sa druge strane jer i oni koji brinu o najmlađima u mojoj knjizi prepoznaju vrednosti na kojima čitaoci treba da odrastaju i uče.“ – kaže autor knjige „Astronomija“ Nikola Božić.

Zanimljiv je i način na koji dr Ćirković završava svoje viđenje knjige „Astronomija“ koje se u nekoliko poklapa i sa obrazloženjem žirija „Neven“ nagrade: „Bilo bi veoma dragoceno kada bi u domaćoj javnosti, koju karakteriše ekstremna naučna nepismenost, bilo više ovakvih rukopisa kojima bi se brojne rupe u popularnonaučnoj literaturi za decu i omladinu bar donekle popunile. Mada, s obzirom na iskustvo koje smo imali u avgustu 1999. godine, tokom potpunog pomračenja Sunca, jasno je da bi delovi ove knjige, poput onih u kojima se na vrlo jasan način objašnjavaju pojave poput pomračenja Sunca, vrlo dobro došli i mnogim našim odraslim sugradjanima.“

Nagradu „Neven“ su za knjige popularne nauke između ostalih dobili i naši poznati naučnici i radnici u obrazovanju Vladimir Ajdačić, Vera Bojović, Milivoje Jugin, Raša Popov, Ana Pešikan, Milutin Tadić...