Odvracenisa1 Odvracenica2
Jezero i vrh Stol Planinarski dom pod Stolom

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković”, Beograd

adrbbanner

– STOL, GOLI KRŠ, 8 – 16. VIII 2013 –

Ovogodišnji, jedanaestipo redu, Letnji astronomski kamp biće održan pod vrhom Stol (1156 m n. v), na planini Goli krš, oko 20 km severno od Bora, u periodu od 8. do 16. avgusta.

Kamp je podeljen na nekoliko oblasti u okviru kojih ćepolaznici biti upoznati sa metodologijom amaterskih astronomskih posmatranja, fizičkim osobinama meteora, Sunca, planeta i malih tela Sunčevog sistema, praktičnom astrofotografijom, teleskopima, osnovama astronomije, čestične astrofizike i astrobiologije, delovima astronautike i njene istorije, kao i sa obradom prikupljenog posmatračkog materijala. Osnovnu delatnost činiće predavanja i posmatranja nebeskih tela i pojava. Instruktori su spoljni saradnici i zaposleni u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković”. Uz astronomski biće organizovan i prateći program, koji uključuje izlete do zanimljivih prirodnih i istorijskih lokalitetai ciklus projekcija naučno-fantastičnihfilmova i predavanja o naučnoj fantastici na filmu.

Najmlađi uzrast polaznika Kampa je 12 godina.            

Učesnici treba da ponesu pribor za pisanje (papir, olovka, šestar, lenjiri, uglomer), digitrone, baterijske lampe, priručne apoteke, komplet za prvu pomoć, kupaće kostime (pod Stolom je malo jezero u kome je moguće kupanje)i odeću i obuću prilagođenu boravku noću na planini i pešačenju po planin- skom terenu. Učesnici mogu poneti svoju posmatračku opremu (teleskope, dvoglede, kamere i dr).

Polaznici zainteresovani za posmatranje meteora, zbog specifičnog načina posmatranja tog fenomena, treba da ponesu vreću za spavanje sa podloškom.

Za polaznike Kampa obezbeđen je besplatan „Priručnik za ljubitelje astronomije” u izdanju Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

PROGRAM KAMPA (108 kb, PDF)

download-100

– Smeštaj:

Učesnici Kampa će biti smešteni u planinarskom domu Planinarsko-smučarskog društva „Crni vrh” iz Bora, pod Stolom, učetvorokrevetnim sobama sa zajedničkim kupatilom i toaletom. Nadmorska visina doma je 840 m.

– Put:

Učesnici Kampa do Bora dolaze u sopstvenoj režiji. Zborno mesto i termin okupljanja učesnika je autobuska stanica u Boru, četvrtak 8. avgust, u 13:30 (autobuska karta na relaciji Beograd–Bor košta oko 1500 dinara u jednom smeru, odn. oko 2200 dinara povratna).

Prevoz učesnika i stvari od stanice do planinarskog doma i nazad (do doma nije moguće doći putničkim automobilom) obezbedio je domaćin, PSD „Crni vrh”, a cena ovog prevoza je uključena u cenu pansiona.

– Cena:

Po osobi: osam punih pansiona (noćenje i tri obroka) i prevoz od autobuske stanice u Boru do doma i nazad – 12 000 dinara.

Uplatu je moguće izvršiti odjednom ili u dve jednake rate od po 6000 dinara.                                                                                                    

Ucenu nisu uključeni troškovi izleta po okolini – izleti nisu obavezni i biće naplaćivani posebno, na licu mesta.

– Prijavljivanje:

ISKLjUČIVO elektronskim putem, preko sajta AD „Ruđer Bošković”: www.adrb.org.             

Prijavljenima se smatraju samo oni koji su izvršili uplatu (punog iznosa ili prve rate)u roku od pet (5) dana nakon prijavljivanja preko sajta (pri čemu taj rok ne sme da pređe 30. jun 2013)!Druga rata mora biti uplaćena najkasnije do 31. jula 2013!

Povraćaja novca nema! (U slučaju odustajanja nakon uplate, obezbediti zamenu.)

– Važna napomena:

Organizator (AD „Ruđer Bošković”) na sebe prihvata odgovornost za: smeštaj, ishranu i astronomski program. Za sve ostalo odgovornost snose sami učesnici! Učesnici mlađi od 15 godina treba da imaju pratnju punoletne osobe!

Detaljnije informacije o Kampu, uplati, putu itd. mogu se dobiti:

putem telefona – 011⁄30–32–133, 064/297–123–9;

putem e-mail-aadrb@adrb.org

 

Sa prijavljivanjem treba požuriti jer je broj mesta ograničen!