Na Fejsbuku se pojavila alarmantna vest (alarmantna za ljubitelje astronomije) da se planira ukidanje kultne radio emisije Andromeda. Gotovo istog trenutka se oformila grupa Andromeda -za ostanak emisije o svemiru koja raste iz sata u sat i ovog momenta broji preko 1100 članova i to iz više zemalja. Na Zvjezdarnici.com Danijel Reponj je objavio članak koji ovde objavljujemo.


Otvoreno pismo Hrvatskom radiju

Autor: Danijel Reponj

U vrijeme kada se na javnoj televiziji i radiju ukidaju znanstvene emisije, kada smo s TV ekrana zatrpavani emisijama u kojima nam vračare s televizije proriču sve i sva, najnoviju nagovijest više nisam mogao prešutjeti.

rm_Andromeda
Ante Radonić i Tanja Devčić - spiritus movens emisije Andromeda. © Ljubaznošću: Denisov geo kutak

Poštovani,

proširila se vijest da želite ukinuti znanstveno-popularnu radio emisiju Andromeda.

Mislim da nema potrebe objašnjavati Vam što je ta emisija u svojih 15 godina koliko traje na Hrvatskom radiju postigla i što znači ljudima koje zanima astronomija. Ne astrologija, nego astronomija! U vrijeme kada je znanost sve manje prisutna na Hrvatskoj televiziji, Hrvatskom radiju i većini medija, a u svijetu se postižu izuzetno veliki i važni rezultati u toj istoj znanosti, Andromeda je bila i ostala JEDINA znanstvena emisija koja je ljude stručno, a ujedno i zabavno uvodila u te iste tajne znanosti, konkretno astronomije i astronautike. Ukinete li Andromedu, ukinuli ste zadnju emisiju iz znanosti na Hrvatskom radiju.

U vrijeme kada smo sa svih strana obasipavani raznim emisijama koje se žele predstaviti kao znanstvene, a u stvari nemaju nikakvih dodirnih točaka sa znanošću, Andromeda je upravo njihova suprotnost, znanstveno-popularna emisija koja ljudima na sasvim prihvatljiv i dovoljno zabavan način pruža odgovore iz svijeta znanosti, astronomije i astronautike, i tako već petnaest godina, dovodeći im cijenjene znanstvenike koji ljudima iz prve ruke daju odgovore na mnoštvo pitanja koje im ljudi direktno postavljaju, a to pokazuje koliko je glad za znanjem velika. Andromeda je bila i ostala pravo osvježenje na hrvatskom medijskom prostoru, a sve zahvaljujući stručnim voditeljima koji su ju, cijelih ovih petnaest godina, izvanredno vodili i sjajno osluškivali puls slušatelja i tako ju prilagođavali sve vrijeme zbog čega je i postigla toliku popularnost među slušateljima.

Apeliram na Vas, ne dozvolite da se Andromeda ugasi jer će s njom ugasnuti i zadnja iskrica svijeta znanosti na Hrvatskom radiju!

Danijel Reponj, glavni urednik Zvjezdarnice