31. marta 2012. upriličena je prezentacija teleskopa za lokalnu javnost, a prisustvovala je i ekipa RTRS.

1
3
4
5

Zahvaljujući donaciji Kanadsko Srpskog dobročinstvo ''Jovan Dučić'' iz Toronta, gimnazija ''Jovan Dučić'' u Trebinju dobila je robotizovani teleskop Nexstar 127 SLT američke firme Celestron. Inicijativu za nabavku teleskopa pokrenuo je Miro Ilić iz Trebinjskog astronomskog udruženja (TAU), a ostvarena je trudom Jakova Vica, predsjednika SKD ''Jovan Dučić'' iz Toronta, nekadašnjeg učenika trebinjske gimnazije. Da napomenemo da je početkom godine SKD ''Jovan Dučić'' iz Toronta poklonilo još jedan, veći teleskop, namjenjen projektu astronomske opservatorije u Trebinju.

Radi se o kvalitetnom amaterskom teleskopu vrijednosti preko 2.000 KM. Teleskop je katadioptričkog MK (Maksutov-Kasgren) tipa, promjera objektiva od 13-cm. Potpuno je kompjuterizovan sa 9 brzina pokretanja, 3 mogućnosti praćenja (sideral, solar, lunar), automatskim traganjem i praćenjem nebeskih objekata kojih u ugrađenom procesoru ima oko 5.000, te mogućnošću priključka GPS aparata i daljinskе kontrolе preko odvojenog računara.

''Ovim teleskopom u potpunosti je kompletiran kabinet za fiziku na gimnaziji i možemo reći da sada imamo veoma kvalitetnu opremu za izvođenje praktične nastave iz predmata fizike. Teleskop će služiti kako u nastavi tako i posmatračkom radu astronomske sekcije pri našoj gimnaziji'' - istaknuo je direktor gimnazije Dragoslav Banjak.

''Sada smo u prilici da, pored teorijskih znanja iz astronomije koja dobijamo putem predavanja, ovim modernim teleskopom možemo vršiti i praktična posmatranja. Lijepo je gledati slike, ali sasvim drugačiji osjećaj imate kada posmatrate nebeska tijela i pojava svojim okom kroz teleskop '' - rekli su Sara Slijepčević i Nikola Pejanović, članovi astronomske sekcije pri gimnaziji.