Mjesec

U noći s subote na nedjelju očekuju nas dva zanimljiva nebeska događaja. Pun Mjesec navečer izlazi nad istočnim horizontom, no kako se tijekom noći ujedno nalazi najbliže Zemlji to će njegova svjetlina biti gotovo za četvrtinu veća nego za vrijeme drugih “punih Mjeseca” tijekom ove godine. Ne samo da će Mjesec biti sjajniji nego i prividno veći, a što je u medijima nazvano kao pojava “super Mjeseca”. Do toga dolazi zbog njegove eliptične putanje oko Mjeseca pa njegova udaljenost od nas varira za više od 50.000 km. Kada se pun Mjesec poklopi s njegovom najmanjom udaljenošću od Zemlje, kao što će to noćas biti slučaj, dolazi do pojave “super Mjeseca”. Gledano očima astronoma pun Mjesec biti će u nedjelju u 05:35 po našem vremenu.

Zemljin ekscentrični pratilac

Iz članka Mesec u perigeju i apogeju

Mesečeva orbita oko Zemlje je eliptična, sa prilično izraženim (kao i većine tela u Sunčevom sistemu) ekscentricitetom od 5,49%. Zapravo, uvek kada je velika osa orbite okrenuta ka Suncu ili, drugim rečima, kada je Mesec pun ili mlad, privlačnost Sunčevog gravitacionog polja povećava taj ekscentricitet.

Kombinacija efekata orbitnog ekscentriciteta Meseca i Sunčeve privlačne sile rezultita značajnim razlikama u prividnoj veličini i sjaju Meseca u perigeju i apogeju. Ekstremne vrednosti ove dve veličine javljaju se kada oni nastupaju u vreme punog ili mladog Meseca, a oni dugoročni ekstremi javljaju se u mesecima oko Zemljinog prolaska kroz perihel (najbliži prolazak Suncu, kada su efekti Sunčevog privlačenja najizraženiji), tokom prvih nekoliko dana januara svake godine.

apside
Mesec u perigeju (levo) i apogeju (desno)

Na gornjoj slici jasno se da uočiti upadljiva razlika u veličini punog Meseca u perigeju u odnosu na apogej. Većina ljudi nije u stanju da registruje tu razliku zbog toga što najčešće na nebu nema neki reper u odnosu na koji bi mogla da se prosuditi ugaona veličina Meseca. Da bismo izmerili i ispitali razliku, najlakše nam je da snimimo Mesec u perigeju i u apogeju i da uporedimo fotose.


Vatrene kugle

Odvojite li pokoji trenutak da očima pogledate prema nebu nemojte se iznenaditi ukoliko ugledate pokoji sjajni meteor kako para nebom. Ovih je dana maksimum aktivnosti meteorske skupine Eta Aquarida. Čestice međuplanetarne materije iz ove skupine ulaze u zemljinu atmosferu brzinom od 66km/s a pri tomu dolazi do pojave kratkotrajnih svjetlećih tragova na nebu (meteori, zvijezde padalice). Prema statističkim izračunima tijekom ove noći očekuje nas tridesetak golim okom vidljivih meteora na sat u trenutku maksimuma.

eta_aquaridi_putanja