Janice_VossŠestog februara 2012. je u 55-oj godini života od posledica raka dojke preminula astronaut Dr Dženis Vos (Janice E. Voss). Vosova je bila jedna od pet žena koja je pet puta letela u kosmos. Sve kosmičke misije Vosova je obavila na spejs šatlu. 

Vosova je još kao student Purdju (Purdue) univerziteta 1973. počela da radi u Džonsonovom kosmičkom centru u Hjustonu. Godine 1977. posle diplomiranja na katedri za elektroinženjering Mičigenskog instituta za tehnologiju (MIT), pristupa NASA-i. Radila u departmentu koji se bavio obukom astronauta za kontrolu operacija ulaska kosmičkog broda u atmosferu i navigacije. Doktorirala je 1987. na MIT-u na katedri za aeronautiku i astronauitiku. Postala je astronaut 1990. Od 1993-2000. pet puta je letela u kosmos. 

Za vreme njene druge misije, februara 1995. obavljen je istorijski susret šatla "Diskaveri" (STS-63) sa ruskim orbitalnim kompleksom "Mir". Bila je to uvertira za seriju misija spajanja i dugotrajnih misija američkih astonauta na stanici "Mir". 

Njena poslednja misija (STS-99) obavljena 2000. bila je posvešćana radarskom snimanju zemljine površine. Na osnovu snimaka iz ove misije, napravljene su najpreciznije topografske mape naše planete. Od 2004-2007. Vosova je rukovodila naučnim programom kosmičkog teleskopa "Kepler" koji je lansiran 2009. Posle toga je radila u Centru za pripremu astronauta u Hjustonu na pripremu eksperimenata za misije na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici.

news-020712d

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: