Dok astronomi amateri kod nas imaju velikih problema sa komarcima i možda po nekim psom, mogu da uživaju u lepoti noćnog neba kad god požele. Međutim, ljubitelji astronomije u Avganistanu imaju mnogo većih problema. Samo iznošenje teleskopa na tamnim lokacijama, kakve su potrebne za astronomksa posmatranja i njihovo postavljanje sa sobom povlače veliki rizik. U taj rizik spadaju nagazne mine kojih ima na mnogim mestima, zatim opasnost od bombardovanja vojnih snaga SAD, Velike Britanije i Avganistana, kao i talibana. Takođe i lokalno stanovništvo i policija nisu ravnodušni kada vide tubus montiran na montaži, a montažu na stalak.

SLIKA_1

(SLIKA 3) Lokalni farmer u Avganistanu posmatra noćno nebo : Foto: Yunos Bakhshi from the Afghanistan Astronomy Association

Ipak postoje i oni koji su spremni da rizikuju da bi posmatrali noćno nebo i uživali koliko god je to moguće u ovakvim uslovima, a oni su Saeid Aghaei i Yunos Bakhshi koji je i jedan od osnivača Avganistanskog astronomskog udruženja i trenutno je direktor. Udruženje je nastalo u Međunarodnoj godini astronomije, 2009 - te.

Cilj im je popularizacija astronomije među avganistanskim narodom. Međutim, kako navodi Yunos Bakhshi, veliki problem je rasprostranjana nepismenost kod avganistanskog naroda, kao i nerazlikovanje astronomije i astrologije (što je i kod nas u Srbiji veliki problem, nažalost).

Njihovo udruženje želi da pokaže njihovom narodu da je naša planeta samo jedna sićušna plava tačka u velikom Univerzumu i da se ljudi ne razlikuju mnogo jedni od drugih, osim po znanju i moralnim vrednostima. Najviše truda se ulaže u edukaciju dece školskog uzrasta.

SLIKA_2

(SLIKA 2)Izgled noćnog neba 20 km od Kabula prošarano svetlosnim zagađenjem od vojne baze Bagram - Foto: Yunos Bakhshi

Evo kako je ukratko izgledalo jedno njihovo astronomsko posmatranje. Pronašli su lokaciju koja je bila udaljena 20 km od Kabula. Prema lokalnim standardima bila je bezbedna, a to bi značilo da su sve nagazne mine očišćene ili su ranije eksplodirale i da nema talibana u blizini. Ipak, njihovo prisustvo u mraku pored cevi koja lako u takvim uslovima podseti na raketu je privukla pažnju policije i zabrinutih lokalnih farmera.

Kada su namestili teleskop sve što su želeli je da posmatraju noćno nebo. Međutim, vrlo brzo su se našli okruženi naoružanim ljudima. Bila je to lokalna policija, a takav njihov postupak je bio iz razloga da bi bili sigurni da nisu u pitanju talibani. Komandant lokalne policije je prišao i želeo da se uveri da teleskop nema neku vojnu primenu i da slučajno nije raketa. Pozvali su ga da pogleda kroz teleskop i pokazali mu mesijeov objekat M4, ali se njemu to nije sviđalo i rekao je da je njegov dvogled moćniji. Takođe je dodao da je njihova grupa budalaština i ništa drugo. Zatim je policija zapisala njihova imena i popisala kompletnu opremu.

Neki avganistanci koji su došli zbog posmatranja su se nakon ovog događaja uplašili i otišli.

Ovu priču je ispričao Saeid Aghaei.

Taman kada se sve smirilo i kada su mogli da nastave sa posmatranjem upalila su se jaka svetla u udaljenoj vojnoj bazi  Bagram. Ubrzo zatim iznad njih su preletela dva vojna helikoptera. Pošto situacija nije bila bezbedna Aghaei je na brzinu su još jednom pogledao M27, a zatim je isključio teleskop i tada su legli na zemlju i sačekali da opasnost prođe.

Ovako izgleda njihov M27:

SLIKA_3

(SLIKA) M27 - Foto: Saeid Aghaei

Svesni su bezbednosnih rizika koje će doneti svako njihovo naredno posmatranje, ali su rekli da ih to neće sprečiti da nastave sa popularizacijom astronomije i edukacijom svog naroda.

Sajt Avganistanskog astronomskog udruženja: www.kabulsky.com

Izvor: www.universetoday.com

 

Author: Predrag Agatonović