cerndm

Protekle sedmice Srbija je postala pridruženi član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja ( CERN ). Iako su naučnici iz Srbije već dugi niz godina prisutni u CERN-u  dajući značajan  naučni doprinos, ovo je izuzetno važan korak da se u budućnosti obezbedi njihovo plansko, organizovano i punopravno prisustvo i učešće na eksperimentima koji su u toku, ili koji su planirani.Ovaj cilj će biti ostvaren kroz otpočinjanje pregovora predstavnika Republike Srbije za punopravno članstvo u CERN-u, koje je moguće  ostvariti već do kraja sledeće godine. Naravno da je za to neophodno i odgovarajuće finansijsko učešće naše države za svaku narednu godinu, ali se pruža mogućnost da se kroz angažovanje domaćih inženjera i privrednika , uložena sredstva i vrate, tako da dobit bude i dvostruko veća. Punopravnim članstvom, dakle, srpskim preduzećima se otvaraju mogućnosti da učešćem i izgradnji infrastrukture u CERN-u , kao i delova za komplikovane eksperimentalne postavke unaprede svoje proizvodne kapacitete. Naša preduzeća "Lola korporacija" i "Zastava-alati" su već imali pojedinačne angažmane takvog karaktera u ranijem periodu, koji su vrlo uspešno realizovani

11 sep. 2008 ... Najmoćniji akcelerator na svetu uskoro počinje jedan od najvažnijih eksperimenata koji su ikada napravljeni.

CERN započeo eksperiment veka

10 sep 2008 ... Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) započela je eksperiment veka u Velikom hadronskom kolajderu (LHC) -simulaciju Velikog ...

Nasuprot rasprostranjenom mišljenju da u CERN-u rade isključivo fizičari, treba istaći nezamenjiv doprinos inženjera svih profila, ali i značaj istraživanja za  naučnike drugih oblasti, poput medicine. Nalaženje primene naučnih i tehničkih dostignuća do kojih se dolazi u CERN-u u raznim poljima ljudske delatnosti predstavlja snažan motor za razvoj društva u celini.

Našim punopravnim članstvom u CERN-u daćemo novi naučni, tehnološki i privredni zamah u svojoj zemlji.

Cernfounders

Mapa osnivača CERNa. Kao što se sa slike vidi, Jugoslavija je bila jedan od osnivača CERNa, ali je iz političkih razloga napustila ovu organizaciju.

CERN1999
Članice CERNa 2010-te godine.

 

Dušan Mrđa
Author: Dušan Mrđa
Dr Dušan Mrđa, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Istaknuti naučnik srednje generacije. Objavio velik broj radova u prestižnim stranim stručnim i naučnim časopisima.