Godine „pognute glave“ Ruske federacije definitivno su stvar povijesti. Nakon raspada SSSRa današnja Rusija našla se u teškim problemima.Tamošnja armija umnogome je dijelila otužnu sudbinu kronične besparice zajedno s civilima. Nekad ponosna i uglancana vojna tehnika trunula je po cijeloj zemlji, kao da se radi o odlagalištima starog željeza u nekoj zaboravljenoj koloniji a ne o milijardama dolara vrijednim tvorevinama. Danas to nije tako, Rusi su na prvo mjesto stavili kvalitetu a ne kvantitetu i nanovo postali veliki izvoznik prvoklasne vojne tehnike. Ipak, neke od starih navika su ostale. Najbolje proizvode i nadalje ostavljaju samo za sebe a iako se o tehničkim specifikacijama istih „sve zna“ iznenađenja ne nedostaje.

r1
Ruski protuzračni sustav sposoban i za borbu u svemiru

Pukovnik Eduard Sigalov iz Ruskih svemirskih odbrambenih zračnih snaga u obraćanju medijima izjavio je kao je u tijeku opremanje postrojbi potpuno novim raketnim sustavom sposobnim za uklanjanje svih prijetnji iz zraka ali i iz svemira! Sigalov je zapovjednik pete brigade zračno-svemirskih odbrambenih snaga koja je smještena u okolici Moskve. Prema njegovim riječima, glavni Ruski grad potpuno je siguran od bilo kakove potencijalne ugroze bilo od strane zračnih bilo svemirskih letjelica ma od koje strane one dolazile. Njegova jedinica, i slične diljem Rusije opremljene su najmoderninij inačicama protuzračnih sustava tipa S300, S400 a uskoro i S500. Ti su raketni sustavi sposobni gađati ciljeve koji lete svega nekoliko metara iznad zemlje pa do svemirskih visina na preko 100km iznad površine i to na nekoliko tisuća km od bazne raketne postaje! Zahvaljujući složenoj mreži senzora, radara, novim tehnologijama i kriptokomnikacijskim tehnikama protivničke letjelice ma kojom se brzinom kretale i ma koju tehniku samozaštite koristile (nevidljivost za radare i IC uređaje) neće moći probiti ovakvu obranu. Nove inačice modernih zrakoplova ali i one stare pedesetak godina (!) u svega nekoliko minuta mogu skinuti potencijalnu prijetnju još i prije nego ona dostigne granice Ruske federacije. Zanimljivo je kako se i u najnovijim ešalonima zračno-svemirskih snaga još uvijek nalaze gotovo pedeset godina stari presretači tipa MIG25. Dio njih nikada nije bio opremljen tehnikom suvremenijom od elektronskih cijevi, i to iz dva veoma važna vojna razloga. Elektronske cijevi praktično je nemoguće ometati a rade i u uvjetima bliskih zračnih eksplozija atomskih bojevih glava. U trenutcima kada bi sva sila elektronike modernih zapadnih (ili nekih drugih) zrakoplova bila obezglavljena, ono malo njih što bi uspjelo letjeti bili bi lak plijen za najbrže lovačke zrakoplove na svijetu.

r2
Raketna krstarica klase Kirov s potencijalom da sama zaključi borbu i s cijelim ratnim mornaricama mnogih zemalja svijeta

Kombinaciju staro-novo pukovnik Sigalov nije posebice specificirao, prema procjenama koje kruže među analitičarima Rusija će uskoro imati dovoljan broj operativnih postrojbi opremljenih novim sustavom zemlja-zrak/svemir kojime može prizemljiti bilo kakovu aspiraciju k njenom teritoriju ili interesnim sferama.

r3
Vrijeme kada je vojna tehnika rđala u Rusiji je prošlo

Prije nekoliko godina na vojnoj paradi i Hrvatska je pokazala da ima raketne lansere jedne od početnih inačica moćnog protuzračnog sustava S300 s početka devedesetih godina. No prema svim pokazateljima naše zračne snage nikada nisu uspjele kompletirati sustav niti ovladati njegovim korišćenjem. Ipak u ratno vrijeme na pilote protivničke strane snažno je psihološki  djelovala i sama pomisao da ih možda negdje vreba raketa protiv koje nema lijeka.

r4
Zračne snage okosnica obrane zemlje SU37 u akciji s novim S500 raketnim sustavom