IMG 20240405 141541

Nenastavni dani kao prigoda za rad na projektima

Neki učenici jedva čekaju kraj nastavnog tjedna i školske praznike, drugi te iste dane koriste za rad na projektima. Tako su proteklog tjedna (petak 04.travnja) učenici Tehničke škole Pula (Iva Artuković, Teo Dobran i Mladen Šostar) zajedno sa svojim mentorom (Marino Tumpić, nastavnik u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula) na području Verudele isprobavali maritimna svojstva prototipa malog besposadnog plovila pod nazivom KRAKEN 01.

IMG 20240405 135430

Bilo je tu svega; i prisilnog potapljanja plovila (koje nije uspjelo-plovilo je nepotopivo) i vučenja istog zračnim dronom uz obalu, preopterećenja istog dopunskim teretom, spašavanja po dolasku blizu obale... U jednom trenutku Iva Artuković je nenadano otpočela i svoju sezonu plivanja, poslkiznula se i pala odjevena u more pri podizanju KRAKENa iz mora. Teova mama (koja je bila tehnička podrška) tada je odjurila po suhu odjeću i obuću. Mladen se starao o GPS/GLONAS sustavu i asistirao Teu prilikom manipulacije, polijetanja i slijetanja zračnog drona. Vodonepropusna komora za smještaj elektronike također je uspješno položila test. Nakon dva, tri sata ispitivanja i lijepog druženja bilo je vrijeme za povratak kućama i sklanjanje s jakog Sunčevog zračenja. Plovilo je oprano i spremljeno.

IMG 20240405 141933 1

Prototip KRAKEN 01 uspješno je položio sve testove. Ekipa učenika Tehničke škole Pula i Industrijsko-obrtničke škole Pula započela je radove na KRAKEN seriji besposadnih malih plovila za edukaciju, ispitivanja i istraživanja prije godinu i pol dana. Od ideja i prvobitnih nacrta, a uvažavajući potrebe i namjene tih plovila, do izrade prototipa prošlo je vremena.

U ovom trenutku operativan je prototip „01”. Zahvaljujući suradnji i razumijevanju Umberta Pokrajca, direktora tvrtke AMUS iz Pazina, tamo su im strojno izrađena još četiri primjerka prema njihovim nacrtima i to; predserijski KRAKEN 02 te tri serijska KRAKENa (bortovi; 04, 06 i 08). Svi će oni na svoje misije tijekom ove i naredne godine. Računaju da bi neko od njihovih plovila moglo „potegnuti” i do Otrantskih vrata!

IMG 20240405 140543

Mlada ekipa Istarskog svemirskog programa u svemu ima podršku stariji kolega, svojih profesora (Kristina Lenić) te ravnatelja obiju škola (Dragan Radovanović, IOS i Romeo Šajin (TŠP).

Ubrzo prototip KRAKEN 01 ide na veliku ispitnu vožnju, a mladoj učeničkoj ekipi u tome će nesebično pomoći Policijska uprava Istarska - sektor Pomorske i aerodromske policije!

 

 

KRAKEN 01