Astronautika: misije

Portret-fotografija NASAina rovera Curiosity snimljena 31. oktobra na Marsu izgleda kao da ju je načinio profesionalni fotograf za marketinške potrebe u nekom foto-studiju. Teoreticarima zavjere ovo je krunski dokaz kako NASA sve ovo radi u studiju na zemlji - ipak, nije tako.

msl portret vidljivo

Fotografija koju donosimo je zapravo mozaik sastavljen od 55 pojedinačnih fotografija računalno obrađenih i ukomponiranih u jednu. To je učinjeno na način da se robotička ruka s Mars Hand Lens Imager (MAHLI) sustavom postavila na istureni položaj i pomicala kako bi načinila dovoljan broj fotogrfija iz različitih kuteva a što je omogućilo spajanje svih njih u jedinstvenu, pomalo nevjerojatnu fotografiju.

Nešto slično kao kada uzmemo mobitel-kameru u ruku, odmaknemo ju od sebe pa snimimo sami sebe, samo puno sofisticiranije. Snimljeno je područje kratera Gale gdje se rover nalazi, u pozadini se vide planine Aeolis Mons a desno je vrh Mount Sharp. Fotografije ovakvog tipa inženjerima misije služe i kao tehnička dokumentacija o stanju rovera, nakupljenosti slojeva prašine na tijelu robota, utjecaju vremenskih prilika.

Zbog tehničkih ograničenja (čitaj; kuteva snimanja) poneki dijelovi rovera izgledaju izobličeni (kotač u prvom planu), no to nimalo ne umanjuje ljepotu i kvalitet fotografije.

Ukoliko niste zadovoljni ovom „običnom“ fotografijom pogledajte istu priređenu u 3D tehnici. Uzdahnite, uzmite 3D naočale i uronite u svijet kakav ljudsko oko uživo neće iskusiti još najmanje tri desetljeća.

msl portret 3d web

Samo zahvaljujući ljudskom entuzijazmu, financijskim sredstvima, znanosti i tehničkim tvorevinama danas možemo uživat u ovakvim pejzažima i istraživati svjetove u svemiru na način koji je prije samo dvadesetak godina bio gotovo nezamisliv. Uživajte u Marsovom krajoliku.


Mars Science Laboratory

MSL - pitanja i odgovori

Curiosityju na Marsu otpadaju dijelovi?