Astronautika: misije

I dok sve više zemalja pa čak i onih najnerazvijenijih i najsiromašnijih shvaća i ulaže u svemirske tehnologije kao nužan preduvjet razvoja i sigurnosti društva kod nas to očigledno neće biti slučaj još duži niz godina...

nicaragua

Nikaragva se već desetljećima nalazi u interesnoj zoni malih i velikih sila, sukobi interesa i zveckanja oružjem uništila su tamošnje gospodarstvo. Svemu usprkos upravo su u tijeku pregovori između tamošnje telekomunikacijske tvrtke Telcor i kineske tvrtke Great Wall o zajedničkom projektu koji bi tijekom 2016. trebao rezultirati lansiranjem i postavljanjem prvog Nikaragvanskog satelita (Nicasat-1) u geostacionarnu orbitu.
Zadaća satelita bila bi promocija Nikaragve, uspostava sigurnih i brzih komunikacija za sve stanovnike zemlje ali i susjednih zemalja čime se indirektno pomaže i razvoj gospodarstva. Pregovori su u završnoj fazi a tijekom listopada očekuje se i potpis Ugovora vrijednog 300 milijuna USD. Prema dostupnim informacijama Kinezi bi na sebe preuzeli projektiranje, izgradnju, lansiranje i održavanje satelita uz dio poslova koji bi se radili u kooperaciji stručnjaka iz Nikaragve i Kine. Očekuje se kako će vlada Nikaragve za veći dio financijskog troškovnika angažirati upravo kineske banke obzirom su one i ponudile najbolje uvjete kreditiranja projekta.

Nicasat-1 predstavlja tkz. treću generaciju telekomunikacijskih satelita koje tvrtka Great Wall i inače gradi za potrebe drugih zemalja, a omogućava kapacitetniju i brzu telefoniju, internet veze i digitalnu televiziju.

Iako se na prvi pogled može činiti kako je lansiranje satelita preskup i nepotreban projekt, valja naglasiti kako se svako moderno gospodarstvo i odgovorno društvo danas temelji na informatičkoj tehnologiji bez koje civilizacija koju poznajemo nemože funkcionirati. Stoga, je ovakav pothvat itekako utemeljen na stvarnim potrebama društva. Povrh svega, sateliti ne ovise o eventualnim prirodnim katastrofama ili velikim havarijama te su u takvim situacijama pouzdan i neovisan faktor sigurne komunikacije što već spada u strateške vizije razvoja svakog društva. Istina, ne baš svakog, živimo u jednom takvom koje još uvijek nije razumjelo da je svemirska era čovječanstva započela prije pedeset i pet godina.