Astronautika: misije

HTV ulaz u atmosferuJapanski bespilotni teretni svemirski brod daljinskim upravljanjem iz kontrolnog centra na Zemlji napustio je Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) a jutros u 07:27 po našem vremenu zaronio je u guste slojeve atmosfere te izgorio u planiranom području iznad Novog Zelanda i Čilea.

Kontrolori misije iz Tsukube (Japan) do zadnjeg su trenutka pratili telemetrijeske parametre leta kako bi iz njih izvukli informacije o letu broda a što će im poslužiti za naredne misije, prvenstveno u smislu točnog predviđanja mjesta urona u atmosferu, odnosno pada dijelova letjelice u more. Desetak metara dugačak svemirski brod poletio je u svemir 21. juna na 55 dnevnu misiju. Na ISS je dopremio hranu, vodu i druge potrepštine uključujući i specijalni akvarij, kameru za monitoring tla te pet pikosatelita klase „cubesat" izrađenih u Japanu. Oni će iz ISSa biti izbačeni početkom jeseni.

Ovo je treći po redu (od planiranih sedam iz serije) transportni bespilotni brod porijeklom iz Japana koji se spojio s ISS. Kounotori 3, kako su japanci nazvali HTV-3 bio je spojen s ISSom punih 47 dana.