×

Obaveštenje

Lack of access rights - File '/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/139x86-images-stories-Astronautika-mars-msl-2012-decent-2-MSL-Mars.jpg'

Astronautika: misije

Kako reče jedan tviteraš pojavio se pravi leteći tanjir na Marsu, a snimljen je MARDI (Mars Descent Imager) kamerom instaliranoj na krstarećem delu Marsove laboratorija (to je onaj deo u koji je bio zapakovan rover tokom celog puta od Zemlje do Marsa). Ova kamera je beležila tok spuštanja rovera Kjuriozitija. Na kompjuterski obrađenom snimku se u visokoj rezoluciji vidi toplotni štit, 4,5 metra u prečniku, koji je štitio rover i njegove istrumente od prevlike temperature dok je velikom brzinom jurio kroz Marsovu atmosferu i koji je automatski uklonjen kada je završio svoju ulogu. Evo te slike:

Toplotni-stit
Od štita vidimo njegovu unutrašnju površinu dok je bio nekih 16 metara od kamere i neke tri sekunde od odvajanja. Do kontakta sa tlom Marsa ostao mu je još jedan i po minut.

Ovo je druga obrađena fotografija iste scene: toplotni štit u slobodnom padu, samo iz veće daljine.

Toplotn_stit

A evo dole i 3D, anaglifne, fotografije. Ona je načinjena od snimaka Kjuriozitvove dve frontalne (od četiri) HazCams kamere (Hazard-Avoidance Cameras) koliko ih ma Kjurioziti.

Iz članka 10 kurioziteta Marsovog rovera „Kjurioziti"

HazCams – kamere za izbegavanje rizika. Njihov primarni
zadatak je da otkrivaju prepreke ispred i iza rovera (zajedno sa
sigurnosnim softverom, koji će omogućavati da rover sam sebe zaštiti od opasnosti) i kontrolišu pokrete robotske ruke.

Kjrioziti-3d

Konačno: autoporetret Kjuriozitija.

autoportret
Naravno, to je još daleko od uspelog portreta (kažu neki k'o da ga je slikao Pikaso), ali je prvi i kao takav posebno vredan. Sem toga ona ipak pruža uvid u stanje rovera. Napravljena je od snimaka Navigacionih kamera koje su instalirane na jarbolu rovera.




Nove slike iz orbite
Satelit MRO snimio je odlične fotografije

Kjurioziti- snimak sletanja
Noćas na jednoj od brojnih konfernecija za štampu Nasa je objavila i snimak MARDI (MARs Descent Imager) kamere.

Sreća prati Marsovce
Zamislite slijedeću situaciju; nekoliko desetaka tisuća ljudi koji svi rade na istom projektu. Svatko od njih može pogriješiti a to onda u "lancu sreće" podrazumijeva kumuliranje pogreške sve do mogućnosti potpune propasti projekta. U slučaju NASAine misije Mars Science Laboratory to se nije dogodilo.

MSL - slike, slike

10 kurioziteta Marsovog rovera „Kjurioziti“

MSL - zadnji minuti sletanja

MSL - prva slika iz orbite
Ovo je fantastično! Slika MSL sa otvorenim padobranom. Snimak je napravljen iz orbite oko Marsa. Slika je rezultat spoja nauke, visoke tehnologije, stručnosti i predanosti Nasinih inženjera! Svaka čast!

Rover Kjurioziti je sleteo na Mars u krater Gejl. Bila je to izuzetno složena misija, do sada ne zabeležena u istoriji astronautike, a protekla je glatko, bez ikakvih problema. Evo snimka.

O mestu sletanja "Kjuriozitija"

LMSlogo-120Rover "Kjurioziti" je sleteo na dno kratera Gejl (Gale), 4.6 stepeni južno od ekvatora i 137.4 stepeni istočne dužine. Mesto sletanja je u ravni oblasti gde je sleteo rover "Oportjuniti" (Opportunity), i severoistočno of rovera "Spirit".

 

MSL - Prve reakcije
MSL-MarsMSL uspešno sleteo na Mars! Nasi stižu čestitke. Evo i prvih komentara za AM

Prenos sletanja MSL sa komentarima, iz minuta u minut