Astronautika: misije

dragon_odvajanje_iss_robotic_arm
Odvajanje Dragona od ISS-a
dragon_u_svemiru
Svemirski brod Dragon u letu iznad Zemlje

Privatni bespilotni svemirski brod Dragon američke kompanije SpaceX danas u 11:35 sati biti će pomoću robotičke ruke odvojen od Međunarodne svemirske postaje nakon čega slijedi najzahtjevnija sekvenca - povratak na Zemlju.

Slijetanje na Zemlju, bolje rečeno u vode Pacifika, planirano je u kasnim popodnevnim satima (17:44) po našem vremenu. Sveukupno trajanje misje Dragona je tek tjedan dana, no u tom kratkom vremenu SpaceX je demonstrirao pouzdanost rakete i svemirskog broda u svim dosadašnjim fazama leta. Protekne li slijetanje po planu biti će to razlog za veliko slavlje u SpaceX korporaciji.

SpaceX privatna je tvrtka koje je u svega nekoliko godina okupila ozbiljan ljudski i tehnički potencijal te dosadašnjim radom pokazala kako se i privatnici mogu ozbiljno, ravnopravno s nacionalnim agencijama, uključiti u svemirsku utrku.
O tome uostalom svjedoče i ugovori o opskrbi ISSa koje je SpaceX potpisao s NASA. Svima je jasno kako Eleon Musk (lider SpaceX) i njegova ekipa neće stati samo na bespilotnoj inačici Dragona, već se uvelike govori a i radi na pilotiranoj inačici koja će u svemir moći ponjeti do sedam astronauta. Svemirske tehnologije ozbiljan su i zahtjevan posao s ekonomskom isplativošću.

Diljem svijeta razne privatne tvrtke pa i udruge pojedinaca na ovaj ili onaj način žele u svemu tome uzeti svoj dio kolača. Taman na vrijeme, jer je očigledno kako “državnim svemirskim tvrtkama” ponestaje financija a entuzijazam je tamo davno splasnuo (čast iznimkama).

Još o Dragonu

Dragon spojen sa MKS

Privatni kosmički brod "Dragon" uspećno je spojen sa modulom "Harmoni" Medjunardone kosmičke stanice 25. maja u 16:02UTC (18:02č po vremenu u Srbiji).

Astronauti sa MKS uspostavili vezu sa "Dragonom"
Privatni kosmički brod "Dragon" je uspostavio radio-vezu sa Međunarodnom kosmičkom stanicom.
Značaj prvog privatnog kosmičkog broda!
Šta let prvog privatnog kosmičkog broda "Dragon" može značiti za globalne odnose u sferi kosmonautike? Nesmunjivo, na kosmičku scenu stupa novi igrač sa raketom-nosačem "Falkon-9" i kosmičkim brodom "Dragon" koji su vrlo konkurentni.

"Dragon" spreman za prvi susret sa Kosmičkom stanicom

Privatni kosmički brod "Dragon" koji je lansiran 22. maja sa Kejp Kanaverala, u četvrtak 24. maja u 9:47č (po vremenu u Srbiji prvi put) će se poći pored Medjunarodne kosmičke stanice (MKS). Očekuje se da će "Dragon" proleteti 2,5km ispod MKS.

Dragon uspešno lansiran u orbitu

Kalifornijska kompanija "Spejs X" (Space X) je 22. maja 2012. uspešno je lansirala kosmički brod "Dragon" u orbitu.

Privatni bespilotni svemirski brod Dragon američke kompanije SpaceX danas u 11:35 sati biti će pomoću robotičke ruke odvojen od Međunarodne svemirske postaje nakon čega slijedi najzahtjevnija sekvenca - povratak na Zemlju