Astronautika: misije

luna-glob-NPO
Luna Glob na Mjesecu, umjetnički prikaz

Ruska robotizirana misija (Luna Glob) na naš prirodni satelit Mjesec kasniti će godinu dana od prvotnog plana te će na površinu Mjeseca alunirati negdje tijekom 2015. godine. Ovu je infromaciju prema medijima prenio Lav Zelyony, direktor Svemirskog istraživačkog institute Ruske akademije znanosti. Istovremeno to znači da će se i druga letjelica iz tog programa umjesto 2015. na Mjesec krenuti 2016. godine.

Nisu navedeni razlozi kašnjenja misija no iz konteksta nepovoljnih događanja oko propale misije Phobos Grunt ova je vijest zapravo dobra. Potvrđeno je da će se na ovim misijama nastaviti raditi za razliku od međuplanetarnih misija ka Veneri i Merkuru koje su ostavljene za naredno desetljeće. Uzroci kašnjenja zasigurno su tehničke prirode i temelje se na tehnologiji korištenoj pri izradi Phobos Grunta a koja se nije pokazala pouzdanom. Kako su sve Ruske Mjesečeve i međuplanetarne misije temeljene na tehničkoj infrastrukturi Phobos Grunta to za sobom povlači projektiranje i testiranje novih sustava a za što treba i vremena i novaca. Rusija je obznanila kako joj je u ovom desetljeću prioritet istraživanja fokusiran prema Mjesecu. Nadajmo se da će inženjeri riješiti tehničke probleme te da će nakon nekoliko desetljeća robotizirane letjelice nanovo okupirati Mjesečevu orbitu i tlo.

Na današnji dan daleke 1961. Jurij Gagarin postao je prvi čovjek koji je poletio u svemir, nekoliko desetljeća kasnije čovječanstvo se osim kratkog izleta na Mjesec još uvijek nalazi tamo gdje je i bilo..