Astronautika: misije

vega_launch_vehicle-0Trineaestog februara sa kosmodroma u Kuruu (Francuska Gvajana) stručnjaci firme "Arijanspejs" (Arianspace) su uspešno lanriali u kosmos novu evropsku raketu-nosač (RN) lake klase "Vega".

Na orbitu oko Zemlje je postavljeno nekoliko kosmičkih aparata - dva italijanska satelita ALMASat-1 i LARES i sedam mikrosatelita projektovana na univerzitetima Italije, Rumunije, Madjarske, Poljske, Francuske i Španije.

Satelit LARES Italijanske kosmičke agencije ima masu od masu od oko 400 kg. Izveden je na orbitu visine 1400 km i snadbeven laserom u cilju provere jednog od efekata teorije relativnosti. 

ALMASat je pojektovan na Bolonjskom univerzitetu. Oblika prizme, satelit ima masu od 12,5 kg i namenjen je testiranju sistema za silazak aparata sa orbite u atmosferu.

Prvo lansiranje nove RN "Vega" je od posebnog značaja za planove Evropske Unije u kontroli tržišta lansiranja malih satelita u kosmos.

Snimci lansiranja:

3 1 2
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: