Astronautika: misije

osiris-rex_1
Prikaz misije OSIRIS-Rex

OSIRIS-REx postao je i službeno nova NASAina misija vrijedna preko 800 milijuna USD čiji je cilj „uloviti“ asteroid 1999 RQ36 te vratiti uzorke njegove površine na Zemlju. Biti će to prva američka misija s ciljem uzimanja uzoraka asteroida radi njihove analize a ujedno i uvertira pred sve izvjesniju misiju astronauta na neko od malih nebeskih tijela u Sunčevom sustavu tijekom narednog desetljeća.

OSIRIS-REx treća je po redu odobrena misija iz NASAina „New Frontiers Program“ pored misije Pluto-Charon te Juno Jupiter Orbiter. Letjelica će biti lansirana u jesen 2016. Tri godine kasnije stići će na cilj gdje će provesti najmanje godinu dana u istraživanju i izboru mjesta uzimanja uzoraka. Osam godina kasnije kapsula nalik onoj u Stardust misiji vratiti će se na zemlju s dragocjenim uzorcima. Jim Green, direktor NASAina Planetary Science Division kaže kako će slijetanje na asteroid 1999 RQ36 više nalikovati nježnom poljupcu a „rovarenje“ robotičke ruke s lopaticom na lagani dodir zbog iznimno zahtjevne navigacije koju diktira mala gravitacija nebeskog tijela od svega 600-tinjak metara u promjeru.

osiris-rex_2
Letjelica OSIRIS-Rex šalje kapsulu s uzorcima na Zemlju, računalni prikaz

OSIRIS-REx je akronim od riječi the Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer. Letjelicu će graditi Lockheed Martin Space Systems u Denveru a zapovjedništvo misije preuzeti će na sebe Goddard Space Flight Center u Greenbelt. Green se nada da će po okončanju primarne misije letjelici ostati dovoljno goriva kako bi ju se uputilo prema narednom objektu istraživanja. Lovac na asteroid/e krucijalna je stepenica američkog plana slanja ljudi na malo nebesko tijelo negdje oko 2030. godine.