Drugo najsjajnije globularno jato na nebu, 47 Tucanae otkriva radio signal u svom centru. Otkriće je napravljeno pomoću CSIRO-ovog australijskog kompaktnog niza radio teleskopa.

Tucanae750

Narandžasta tačka u sredini ljubičastog- crnog polja je novi radio izvor (beli kvadrat) u centru klastera (crveni krug).

Sliku je napravio tim iz Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije (ICRAR) u Zapadnoj Australiji.

Astronom dr Araš Bahramijan, sa ICRAR-ovog univerziteta Curtin, kaže da su zvezdana jata drevni relikt ranog univerzuma. Globularna zvezdana jata sa desetinama hiljada do milionima zvezda spakovanih zajedno u sferu koje vidimo oko Mlečnog puta su veoma stara. Veoma svetlo, vidljivo golim okom sa preko milion zvezda i veoma gustim jezgrom, jato 47 Tukana je jedno od najmasovnijih globularnih jata u galaksiji.

Slika je nastala u više od 450 sati posmatranja na CSIRO-ovom Australijskom kompaktnom nizu teleskopa. To je najdublja, najosetljivija radio slika koju je ikada sastavio bilo koji australijski radio teleskop. Snimanje tako velikih detalja omogućilo je astronomima da otkriju neverovatno slab radio signal u centru klastera koji ranije nije bio otkriven.

Glavni autor dr Alessandro Paduano, sa ICRAR-ovog Curtin Univerziteta, rekao je da radio izvor može da bude:

  1. Crna rupa sa masom između supermasivnih crnih rupa u centrima galaksija i zvezdanih crnih rupa nastalih kolapsom zvezda. Do sada se smatralo da crne rupe srednje mase postoje u globularnim jatima ali nijedna nije jasno otkrivena.
  2. Pulsar, rotirajuća neutronska zvezda koja emituje radio talase.

https://www.icrar.org/47tuc/

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret