for stsci site imagec neptunezoom

Svemirski teleskop Džejms Veb (James Webb Space Telescope, JWST) nam je pokazao na snimku koji je objavljen 21. septembra ove godine daleku planetu Neptun u novom svetlu i to je bez sumnje najbolji do sada snimak ove planete. I ne samo da planetu vidimo u impresivnim detaljima nego nam on otkriva i do sada sasvim neviđene Neptunove prstenove. 

Neptun WHW

A vidimo i bledunjave pruge na površini planete, što je takođe novost. Do sada najbolja i najkvalitetnija slika Neptuna bila je ona koju je snimila letelica Vojadžer još davne 1989. godine. Trideset godina kasnije Svemirski teleskop Habl je napravio novu fotografiju koja ipak ne može da se meri sa Vojadžerovom, jer je snimljena sa razdaljine od 4,5 milijardi kilometara, a onda je stigla i ova očaravajuća fotografije JWST sa otprilike istog rastojanja kao i Hablova. I ta slika nam jasno govori o velikoj moći novog svemirskog teleskopa. 

N1
Stavite kursor na fotografiju da se učitaju imena satelita

Sem svega pomenutog JWST je snimio i sedam od 14 poznatih Neptunovih satelita, a to su: Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus, Larissa i Triton. Upravo ovaj zadnji, Triton, privlači posebnu pažnju jer dominira snimkom. On je čak u upadljiviji od svoje, matične planete, ali ne zato što je veći i sjajniji, već zbog difrakcionih šiljaka – koji su posledica nosača ogledala JWST i vide se na mnogim njegovim slikama. Sem toga, sama planeta je zatamnjena apsorpscijom metana na talasnim dužinama na kojima teleskop snima. 

Neptun je ledeni gigant i mnogo je bogatiji elementima težim od vodonika i helijuma i otuda njegova karakteristična plava boja. Ali na Vebovoj slici nema ni traga te plave boje. To je zato što Veb snima objekte u bliskom infracrvenom opsegu od 0,6 do5 mikrona. Gas metan toliko snažno apsorbuje crvenu i infracrvenu svetlost da je planeta na snimku ispala gotovo bezbojna i tamna – svuda sem na mestima gde se nalaze visoki oblaci. Oni reflektuju Sunčevu svetlost pre nego što je apsorbuje metan.

Prema: NASA JWST

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...