nestin2009

Produženi vikend tokom uskršnjih praznika je bio odličan povod svim astrofotografima na ovim prostorima da se okupe i naprave jedan astrofoto star party. Pošto je Ljubo iz Igala baš u to vreme dolazio u Vojvodinu, pao je dogovor da se okupimo kod mene u vikendici i razmenimo iskustva oko astrofotografisanja, obrade u raznoraznim softverima ali i razmenu istih.

Prvo je stigao Ljubo sa sinom i njegovim kumom Čedom. Stigli su pre mene ali sam im ostavio ključeve da bi se udobno smestili dok ja i Jaroslav ne stignemo skelom preko Dunava. Posle je stigao i Jagodinac, Nedeljko, Miladinović, i Marin i Braca iz našeg AD-a. Očekivali smo i Sašu Zorkića ali je opravdano izostao.

Skupilo se nas desetak iz tri države, iz Crne gore, Hrvatske i Srbije, ali na žalost vremenske prilike ili bolje rečeno neprilike za astrofotografiju nam nisu išle na ruku što nas nije omelo u ostalim aktivnostima. Ljubo je doneo lepih knjiga odličnih softvera i jednu lepu kolekciju astro knjiga u PDF-u koju su svi prisutni skidali. Da Vam ne govorim da je bilo 12 GB tih knjiga. Nema šta nema...

Ljubo je doneo jedan „deo" svoje opreme koju smo mogli satima razgledati jer toga imaaaaaa... Svi smo bili nestrpljivi da pogledamo taj famozni „Kineski" Canon-ov dvogled sa stabilizacijom, i mogu reći da sam oduševljen sa viđenim. Poneo je i autoguider koji se koristi bez lap-topa i koji orginal paše na moju montažu. Malo se razvedrilo i bilo je idealno da se to i isproba. Moja montaža, Jaroslavov Black diamond, Ljubin autoguider, i prva fotka je pala. Ništa specijalno, već smo guider uperili u regulus da vidimo kako prati a snimili smo galaksiju Leo 1 koja je negde oko 12. Magnitude i nalazi se u lokalnom jatu galaksija. Na žalost, oblaci su uskoro opet zatvorili zvezdano nebo tako da je ostalo na tome.

Galbumuider radi kao sat i mislim da će to biti moja sledeća investicija.

Star party je brzo prošao, uz dobro piće, klopu, opremu, druženje, upoznavanje, i mislim da ćemo ovakva druženja češće da organizujemo.