Odlično smo se proveli pre neki dan koj Janka. Bilo je to ovako.

Svake godine 12. aprila u svetu se obeležava Dan kosmonautike. Na taj dan 1961. Jurij Gagarin je poleteo u kosmos, pa zato. A 13. aprila 2005. U Bačkoj Palanci, osnovano je Astronomsko društvo „Univerzum". E oba datuma obeležena su ove godine u Palanci istog dana. Organizator programa bilo je AD „Univerzum", tj. Janko.

Dakle, skupili smo se u lepoj sali gradske bibkioteke. U sali je već bila postavljena izložba astrofotografije Ljubinka Jovanovića, našeg slovenačkog astrofotografa, što je samo upotpunilo i uvećalo čitav događaj.

Prvo je, kao što je i red, Janko govorio o osnivanju AD „Univezum". Sabrao je rezultate, naveo šta je Društvo radilo, gde je bilo i snimalo u zadnje vreme itd. Zbilja imao je čime da se pohvali, svaka čast. Više su postigli od većine drugih AD sa znatno dužim stažem.

Mene je dopalo da pričam o Gagarinu i počecima kosmonautike. Bila je to vrlo prijatna obaveza koja me ja naterala da zaronom u knjige i sajtove i tako izvučem brojne interesantne podatke iz ranog perioda kosmonautike. Baš sam uživao u svemu tome, a i publici se priča svidela.

Međutim, prava stvar je tek sledila kada je pred publiku izašao Srđan Penjivrag. E tada je počela prava rapsodija i Srđan nas je sproveo kroz aktuelne i buduće svemirske misije, a zatim se koncentrisao na Fenkisa. Ne zna čovek šta je bilo interesantnije, prvo ili drugo.

Međutim, vreme je proletelo i dr Dušan Mrđa je svoje predavanje morao da ostavi za neki drugi put - šteta, imao sam jaku želju da ga čujem. U svakom slučaju, bravo AD „ Univerzum"! Imam utisak da će biti još astronomskih programa u Palanci.

Kliknite na fotografiju DSC_0871sm
DSC_0876sm DSC_0879sm
DSC_0887sm DSC_0874sm
DSC_0881sm DSC_0880sm
DSC_0882sm DSC_0884sm