Masovni pomor američkih satelita

starlinkBH

Na našem smo portalu u više navrata pričali o svemirskom vremenu. O vremenu za koje nam se čini kako se nas ovdje „dole“ na Zemlji  ne dotiče, objavljivali smo i prognoze svemirskog vremena.  Pričali smo o opasnostima i utjecaju istog na našu, tehnološku, civilizaciju. Pričali smo i o „prodavanju jabuka“ upakiranih u priču „muda pod bubrege“. U prevrtljivoj veljači amerikancima se dogodilo svemirsko vrijeme, i to u blagom, jako razblaženom izdanju. Njihovi su bogovi pali na tjeme, sprženi ognjem, doslovce.

Trećeg dana ovog mjeseca sa raketodroma na Floridi za misiju postavljanja u nisku Zemljinu orbitu 49 novih Starlink satelita uspješno je lansirana raketa Falcon 9. SpaceX objavio je kako su svi sateliti (da, da - to su oni koji nude internet cijelom svijetu a o ostalim (glavnim) zadaćama službeno nisu nikad objavili niti zarez). Sve je bilo divno i krasno. Zauzeli su svoje početne orbite na 210km iznad razine mora te su u narednim danima vlasititim motorima podignuti svoju visinu na 540km. Zahvaljujući prirodi nevelika svemirska oluja koju je generiralo Sunce odlučila je, poput Gandalfa u LOTR serijalu, reći; Dalje neće moći! 

Sunčeve flare, geomagnetska oluja koja je proteklog tjedna pogodila naš planet poigrala se sa američkim satelitima. Od njih 49 u prvoj rundi nokautom je srušeno njih najmanje četrdeset! Preostalima iz ove serije slijedi isti scenario. Na video i foto materijalima koji su snimljeni diljem svijeta jasno se vidi kako deseci letjelica ulaze u atmosferu te u vatrenoj buktinji bivaju pretvoreni u prah i pepeo. Evo linka kako to izgleda;


https://www.youtube.com/watch?v=a7KUSN89-A0&feature=emb_imp_woyt

Sunce se kreće prema maksimumu aktivnosti. Geomagnetskih oluja i sve što s njima slijedi u Zemljinom neposrednom okružju biti će sve više i sve jačih. Stoga dobro pogledajte iznad glave na noćnom nebu. Nimalo neće biti rijetko vidjeti buktinje na nebu, slično ali slabijeg sjaja i sporijih brzina od situacija kada na noćnom nebu gledamo meteore. 

Starlink sateliti SpaceX-a prijetnja su sigurnosti u svemiru, stvaraju enorman broj velikih letjelica (na tisuće, planirano na desetke tisuća!) koje vršljaju orbitom. Problem svemirskog smeća sa njima je postao prvorazredni problem. Već danas ugrožavaju lansiranje robotičkih znanstveno-istraživačkih misja ka drugim svjetovima. Opasnos su koja će tek izbiti na svjetlo dana i za misije u kojima sudjeluje čovjek. Prijete totalnoj devastaciji  vizure iskonskog noćnog neba. Čak dvadeset posto materijala koje astronomi diljem svijeta sakupljaju svojim teleskopima (pa čak i teleskopima u svemiru!) uništeno je ili djelomično uništeno opstrukcijom koju ove letjelice rade na fotografijama. Zvučati će pomalo bizarno kad kažem/o kako je lijepo gledati uništenje svemirskih letjelica koje su svoje mjesto pod Suncem našle zbog gramzljivosti kapitala i onog što nije rečeno niti zarezom u njihovom civiju. Priroda će se prije ili poslje pobrinuti za sve. Pitanje je samo koliku žrtvu suvremenici moraju podnjeti prije nego se to dogodi. Laički, Starlink i slične konstelacije satelita najpreciznije bismo mogli opisati bespotrebno i bezrazložno kao pucanje u vlastitu nogu, sa dum-dum projektilima. GO, DOWN!

20220212 193335

Za kraj, Ružica Jakovljević sinoć je u Austriji promatrala i fotografirala Mjesec, haloo oko Mjeseca, zimsko makrantno zviježđe Orion, zvijezde, snijeg, planinu.. noćno nebo u punoj ljepoti koje uskoro neće egzistirati nastavimo li bacati smeće od satelita po orbiti kako nam se prohtje.

 IMG 05cb0a1ab39daf1e6a74cee274a2c85e V

NASA upozorava: STARLINK sateliti ugrožavaju Hubble i odbranu planete!
Starlink nad glavom
StarLink
Zašto SpaceX pravi Starlink
'Starlink': 'SpaceX-ova' konstelacija sa više od četiri hiljade satelita
Starlink estetika