Nova raketa u civilnoj i vojnoj varijanti „Made in Pula“

angara neptun IOS panoramska

Svijet raketa uvelike više nije rezerviran samo za supersile. Unazad desetak godina mnoštvo je raketa ugledalo svjetlost Sunca. Gotovo isto toliko njih ujedno je i završilo svoju karijeru, neke i prije nego su ju započele. Ipak, najmanje desetak „malih“ raketa diljem svijeta uspjelo je (ili samo što nije) krenuti k nebu preko oblaka. Jedna od njih brižljivo je držana u tajnosti sve donedavno. Riječ je o trostupanjskoj raketi Angara-Neptune predstavljenoj u dvije verzije koje se razlikuju prema namjeni, ne i konstrukcijski. Angara-Neptune_V namijenjena je vojnoj uporabi  dok je Angara_Neptune_C namijenjena za civilnu upotrebu. Angara-Neptune u LEO može ponjeti 9.000kg, GEO 1.200kg, dok prema Mjesecu može iznjeti 200kg korisnog tereta. Raketa je projektirana i izrađena u pogonima Istarskog svemirskog programa, predstavljena javnosti te spremna za svoju misiju do kraja 2021.

Dobro, dobar dio gornjeg teksta gotovo je u cijelosti istina, dio teksta smo malo „modificirali“ a ponešto i izmislili. Što je na snazi?

Astronomska udruga Vidulini i Industrijsko-obrtnička škola Pula godinama uspješno surađuju na projektima od koji obje strane imaju dobrobiti. Istarski svemirski program - Prvi hrvatski svemirski program na jednom mjestu želi objediniti artefakte, poslove i iskustva iz Google Lunar X Prizze natjecanja u kojem smo sudjelovali kao dio Team Synergy Moon te na kraju proglašeni pobjednicima u finalu GLXP zajedno sa još četiri tima (Indija, Japan, Izrael, SAD). Drugi je element stvaranje Centra za svemirska istraživanja (CSI Pula) odnosno pripadajućeg poligona ARES/LUNA koji ima zadatak da površinom, panoramom i artefaktima izrađenim u mjerilu M 1:1 vjerno pokaže i dočara složenu svemirsku misiju na Marsu, odnosno Mjesecu.

Prvi od potpuno izrađenih artefakata upravo je raketa Angara-Neptune. Ona je jedini artefakt koji nema puno projektno uporište, radi se o maketi rakete čija bi stvarna visina bila 56m, a izrađeni model u mjerilu deset je puta manji. Treći, a zapravo najvažniji dio ove priče su učenici prvih razreda Industrijsko-obrtničke škole Pula. U svojem odgojno-obrazovnom procesu učenici moraju najprije usvojiti znanja iz područja zaštite na radu, kako bi sačuvali sebe i druge ali i imovinu (alate, strojeve..). Uključivanje učenika u atraktivan projekt samo po sebi osigurava njihovu pažnju i učenje čak i kada „ne misle da uče“. Rukovanje ručnim alatom, strojevima..radne operacije tipa rezanje, brušenje, bušenje, piljenje, farbanje..apliciranje silikona, pur pjene, impregnacije, boje..a koje na kraju rezultira vidljivim i zanimljivim proizvodom na koji su ponosni i kraj kojeg se žele fotografirati i to objaviti na svojim profilima raznih društvenih mreža.

Od početnih razgovora, preko nejasnih skica, do tehničkih nacrta a zatim od priručnih materijala gotovo pa otpada do sjajne, impozantne bijele rakete kao nove vedute škole prošlo je svega nekoliko mjeseci. Neugledni materijali sada su sjajna maketa rakete o kojoj svi pričaju. Iskustvo i znanje koje je na taj način prenjeto učenicima daleko prevazilazi klasične oblike rada s njima. Umjesto nejasnih i nemotivirajućih, bezličnih komada metala stvorili su (maketu) rakete Angara-Neptune. Ne treba reći kako su i mentori sa svojim učenicima uživali u izradi. Za Angara-Neptune vlada veliki interes medija i javnosti. Čini se da će uskoro dobiti i kadrove u jednom filmu i video-spotu. Tko bi rekao da (škola) učenje može biti zabavno, zanimljivo, sadržajno i životno! Tko bi rekao da je izrada cijevi za pretakanje raketnog goriva učenicima podarila znanje iz spajanja cijevi za vodovodne instalacije. Nitko od ove djece neće pola godine na milost i nemilost čekati „majstora vodoinstalatera“ da im postavi metar cijevi i slavinu. Učiniti će to sami. Možda će tada već imati i svoju djecu i zasigurno će im ispričati kako su taj posao naučili praveći; R A K E T U  u  Š K O L I! Osim znanja ono što ovakvim pristupom dajemo djeci su i one „fotografije u glavi“ koje sobom nosimo kroz cijeli život. U ovim poslovima učenike su pratili i koordinirali nastavnici Dragan i Nino Basara, profesorica matematike Sara Bekavac, stručni suradnik škole Marino Tumpić te Mellani Sabo, Karin Šćulac i Daniela Kovačević iz AUV. Zašto Angara-Neptune? Angara u znak zahvalnosti Ruskoj Federaciji (Veleposlanstvo RF u Republici Hrvatskoj) na potpori i suradnji na projektima s područja aeronautike i astronautike, a Neptune kao omage raketama iz programa Interorbital Systems, našeg partnera u sklopu GLXP. Donosimo foto-galeriju u prilogu.

angara neptun SVI

ALBUM FOTOGRAFIJA (9 fotografija)