Departman za fiziku PMF-a u Nišu za ovogodišnju Noć istraživača vodi vas na putovanje kroz svemir, od planeta i kometa do zvezda, maglina, zvezdanih jata i udaljenih galaksija. Na ovom putovanju saznaćete kako je nastao jedan od najpoznatijih kataloga na izgled sličnih, a tako različitih astronomskih objekata

A na kraju puta (u petak, 27. novembra) pogledajte ponovo fotografije i u kvizu proverite da li ste dobro zapamtili gde ste bili.

Da bi ste krenuli na putovanje dovoljno je da kliknete ovde.

noc istrazivaca m objekti 600x315
Neki od Mesjeovih objekata do kojih vas “vodi” Departman za fiziku PMF-a u Nišu za ovogodišnju Noć istraživača. Kliknite na fotografiju i krenite 

Plan ovog putovanja pripremio je Šarl Mesije, francuski astronom i lovac na komete. Rođen je 1730. godine u istočnoj Francuskoj a prvu kometu posmatrao je sa 14 godine. Svoj prvi magličasti, kometoliki, objekat otkrio je u sazvežđu Bika 1758. godine. 

Taj magličasti objekat danas je poznat kao maglina Rak i znamo da je to mesto u svemiru na kome je 1054. godine eksplodirala jedna supernova u kojoj je nestala jedna ogromna zvezda. Šarl Mesjije je na tom mestu u svemiru video, kao i mi danas, ostatak supernove – jednu prelepu sjajnu maglinu. To mesto u svemiru nosi oznaku M1, prema katalogu koji je napravio Šarl Mesije.

Ovo je samo jedno zanimljivo mesto koje možete da vidite na putovanju na koje vas vodimo

Priču o M objektima za vas su pripremili Irina CvetkovićJovana StanimirovićPetra Nešić i Milan Milošević.

Osim ovog putovanja Departman za fiziku PMF-a u Nišu za vas je pripremio i druge zanimljive eksperimente.

Ako vas interesuje šta se dešava nakon eksplozije najmasivnijih zvezda i najsjajnijih supernovih ili u centru naše galaksije to možete da saznate na predavanju “Od crne rupe do Nobelove nagrade za fiziku“.

 Preuzeto sa: Svet nauke