Pre dva dana, OpenAI kompanija koje je napravila GPT-4, najavila je softverske dodatke (plugs in) za GPT-4 koji će mu nadograditi funkcionalnost. Prvi najavljen je dodatak koji omogućavam GPT-u da pristupi internetu. 

Pristup internetu

Do sada GPT je imao znanje skupljeno sa interneta do novembra 2021. Ovim će moći da nam da aktuelne informacije koje tražimo i da vam kaže koji je izvor tih informacija. Na primer, ako želite da znate koji su najgledaniji filmovi određenog žanra u nekoliko prethodnih godina. Sa pristupom internetu uvrstiće i prethodne 3 godine. Da li će upotreba ličiti na obično korišćenje Gugla ili će nađeno iskoristiti za dopunjavanje svog znanja, ostaje da vidimo. Takođe ostaje da vidimo da li će GPT-ov ulazak u realno, stvarno vreme, biti potpun jer sada GPT-4 nema predstavu stvarnog vremena. Kada spomenusmo Gugla, treba znati da je broj upita na Guglu opao na 64% od kada se pojavio GPT-4.

1

Slika 1: Prva slika je Kompozicija 8, rad Vasilija Kandinskog, druga i treća su proizvedeni od strane GPT-4 i ChatGPT-a, respektivno, zadavanjem teksta „Proizvedi Javascript kôd koji kreira nasumičan grafički prikaz koji izgleda kao slika Kandinskog“.

Izvršavanje programa

Druga, isto izvanredna nadogradnja, je da GPT sada ima ugrađen interpreter programskog koda, tj. izvršno okruženje u kome možete izvršiti svoje programe. Naravno GPT-4 će vam pomoći u otklanjanju grešaka. Za sada samo Python programe.

Prepoznavanje slika i generisanje zvuka

Zatim, tu je i prepoznavanje slika kao i prepoznavanje  teksta na slikama, i pretvaranje u tekst. Generisanje zvuka i snimanje u audio fajl, sve pomoću Pythona. To omogućava izradu, na primer, video igara pomoću GPT-a. 

Kompanijski dodaci

Najavljena je mogućnost, sigurno ne besplatna, koja biznisima pruža da sve svoje podatka smeštaju na GPT. Kada su vama ili klijentima podaci potrebni, GPT razume šta treba i prikazuje tražene podatke u nekom početnom obliku ili onome u kome mu zadate. Da li to znači kraj razvoju interfejsa? GPT-4 će vam prikazati podatke onako kako želite, kao tekst, brojeva, tabele, dijagrama, animacije, čak i u željenom audio obliku.

GPT apps store

OpenAI je najavio da nezavisni programeri mogu da razviju sopstvene dodatke za svoje ili komercijalne potrebe. Da li to znači da ćemo imati, kao što sada imamo App store (prodavnicu aplikacija) na Eplu ili Androidu. Npr. dodatak koji prati promene na berzi, da trguje za vas i  koji vam omogućava da efikasno izgubite svoj novac.

Bljesak opšte veštački stvorene inteligencije

Microsoftovi istraživači su objavili rad o tome da GPT-4 ima zametak veštačke opšte inteligencije (Artificial General Intelligence, AGI). To bi označavalo mogućnost razmišljanja i učenja na način kako to radi čovek i pojavu svesti onako kako je imaju neki ljudi. Neki naučnici tvrde da se to neće nikada desiti, drugi da je to decenijama daleko. Ipak, predlažem vam da ništa loše ne pišete o AI, jer kada za nekoliko godina postane samosvesna i pročita šta ste ranije pisali o njoj, pitanje je da li će na to gledati blagonaklono.

2

Najnoviji obiman rad u kome se tvrdi da GPT-4 pokazuje znake veštačke inteligencije ravne čoveku. Na dnu teksta je link na tekst.

U radu na 154 strane dato je mnogo primera napredne upotrebe ChatGPT-a i GPT-4 u raznim oblastima. Prevod apstrakta rada i link na pdf dat je u nastavku teksta.

3

GPT-u je opisno zadato da koristeći pyplot (biblioteka za vizualizaciju i animaciju u Pyhtonu) nacrta 3D dijagram. Za klasičan programerski pristup pravljenja ovih 3D dijagrama bilo bi potrebno solidno znanje pisanja koda. Primer se nalazi na 115. stani rada.

Apstrakt rada o bljesku veštačke opšte inteligencije

Istraživači veštačka inteligencija (AI) su razvijali i usavršavali velike modele jezika (LLM) koji pokazuju izvanredne sposobnosti u različitim domenima i zadacima, izazivajući naše razumevanje učenja i kognicije. Najnoviji model razvijen od strane OpenAI, GPT-4 [Ope23], treniran je koristeći neviđen obim računanja i podataka. U ovom radu izveštavamo o našem istraživanju rane verzije GPT-4, kada je još uvek bio u aktivnom razvoju od strane OpenAI. Tvrdimo da (ova rana verzija) GPT-4 predstavlja deo nove klase LLM (uz ChatGPT i Googleov PaLM na primer) koji pokazuju više opšte inteligencije od prethodnih AI modela. Razmatramo o rastućim sposobnostima i implikacijama ovih modela. Pokazujemo da GPT-4, osim svog vladanja jezikom, može rešiti nove i teške zadatke koji obuhvataju matematiku, kodiranje, viziju, medicinu, pravo, psihologiju i još mnogo toga, bez potrebe za bilo kakvim posebnim podsticanjem. Štaviše, u svim ovim zadacima, performanse GPT-4 su izuzetno blizu ljudskoj performansi i često daleko prevazilaze prethodne modele kao što je ChatGPT. S obzirom na širinu i dubinu sposobnosti GPT-4, verujemo da bi se razumno mogao smatrati ranom (ali još uvek nepotpunom) verzijom sistema veštačke opšte inteligencije (AGI). U našem istraživanju GPT-4 posebno smo naglasili otkrivanje njegovih ograničenja i razgovarali smo o izazovima koji stoje pred napredovanjem ka dubljim i sveobuhvatnijim verzijama AGI-a, uključujući moguću potrebu za sprovođenjem novog paradigme koja prevazilazi predviđanje sledeće reči. Zaključujemo sa refleksijama o društvenim uticajima nedavnog tehnološkog skoka i budućim pravcima istraživanja.

 

Skoro svaki dan stižu nove vesti o prodoru AI. Stvari se odvijaju munjevito. Gugl je predstavio svoj opšti AI, Bard. Koji za sada pokazuje slabije rezultate od GPT-a. Ilon Mask takođe najavljuje svoj opšti AI. Nalazimo se u eksploziji primene AI. 

Linkovi:

https://arxiv.org/abs/2303.12712

Sparks of Artificial General Intelligence: Early experiments with GPT-4

https://arxiv.org/pdf/2303.12712.pdf