astronomija i tetoviranje

Tetoviranje sigurno nije nešto što biste odmah povezali sa astronomijom. Tetovaže se najčešće poistovjećuju sa devijantnim ponašanjem, marginaliziranim skupinama ili primitivnim narodima pa su zbog toga u našim krajevima često nepoželjne. No tetoviranje se od grubog bodenja iglom u pomorskim gradovima, vojsci ili zatvorima razvilo u pravu umjetnost i potpuno je nepravedno i bezrazložno tetovirane ljude stavljati u negativan kontekst.

Počeci tetoviranja datiraju još barem od neolitika – Ötzi, zaleđeni mumificirani muškarac iz četvrtog milenija prije nove ere pronađen u Alpama na sebi je imao mnoge jednostavne tetovaže, točkice i linije koje su navjerojatnije imale medicinsku ulogu budući da su se nalazile na mjestima sličnim akupunkturnim točkama. U Europi, germanska i keltska plemena imala su raširenu kulturu tetoviranja, no u modernom svijetu tetoviranje postaje popularno tek u 18. stoljeću od moreplovaca koji su se iz Polinezije vraćali tetovirani po uzoru na lokalna plemena.

AM2 WEB pages 60 61 1U nekim religijama tetoviranje je izričito zabranjeno kao npr. kod židova i nekih muslimana. Kršćani nemaju strogo definiran stav prema tetoviranju, no zanimljiva je praksa tetoviranja kršćanskih žena i djece u Bosni i Hercegovini, najčešće među hrvatskim stanovništvom za vrijeme turske okupacije (14631878). Tetovirali su se kršćanski simboli i ukrasi sa stećaka kako bi se spriječilo otimanje djece i konvertiranje žena na islam. Zbog toga su tetovaže žene najčešće nosile na vidljivom mjestu – podlaktici, vratu i slično.

Moderno tetoviranje postala je sofisticirana umjetnost gdje je moguće postići izuzetnu kvalitetu slike posebnim načinima sjenčanja, a moguće je napraviti tetovaže u raznim bojama. Česte su “tribal” tetovaže, zmajevi i druga mitološka bića, ali i likovi iz stripova, crtića i slično. Hrvatski pleter se također dobro uklopio kao tema za tetovažu i često ga je moguće vidjeti kao ucrtanu narukvica na nadlaktici ili unutar križa.

Iako su zvijezde čest motiv tetovaža, najčešće nemaju astronomsku podlogu. Ponekad je moguće vidjeti istetovirani oblik nekog zviježđa, ali estetski to nije previše atraktivnog izgleda. Osobno su me tetovaže uvijek fascinirale no nije se lako odlučiti za crtež kojeg treba cijeli život nositi na tijelu, a da nakon nekog vremena ne dosadi. Moj izbor pao je na Atlasa, jednog od mitoloških Titana koji je nakon izgubljene bitke sa Olimpijcima kažnjen tako da na leđima nosi nebeski svod. Budući da je teško nacrtati zvijezde cijelog neba u malom krugu odlučio sam staviti samo meni najdraže zviježđe, Oriona. Tetovaža je izvedena samo u crnoj boji sa vrlo kvalitetnim sječanjem i time spada u “old school” stil tetoviranja.

AM2 WEB pages 60 61 2Uz malo mašte moguće je pronaći puno astronomskih tema za tetovažu. Vrlo atraktivno bi izgledali crteži zviježđa Bayerove Uranometrije iz 1603. godine ili nekog drugog starog atlasa. Neka zviježđa su česta tema crteža kao mitološka bića – kentaur, hidra, zmaj, zmija, pegaz, itd. Podjednako lijepe bile bi manje tetovaže Sunca i Mjeseca, možda oblika starog drvoreza, ali i kao tribal ili modernog dizajna živih boja. Zamislite zviježđe Eridan ili Zmaja maštovito omotanog oko ruke...

Zapamtite, tetoviranje je ukrašavanje vlastitog tijela! U razvijenim zemljama tetoviranje je normalna stvar oslobođena negativnih predrasuda. Ljubav za astronomiju možete na mnogo načina i bez bojazni obilježiti tetovažom. Kvalitetna astronomska tetovaža biti će cijenjeni unikat u svijetu tetoviranja.

Kako odabrati tetovažu i mjesto tetoviranja?

Tetovaža za nositelja najčešće ima neko značenje. To može biti fascinacija mitologijom ili nekom ljudskom kulturom (keltska, aztečka). Simbolika znaka yin-yang može biti predstavljena upravo kontrastom Sunca i Mjeseca u jednom crtežu. Aztečko sunce čest je i vrlo zahvalan motiv za tetoviranje. Ipak, koliko god bili fascinirani, recimo, slijetanjem ljudi na Mjesec ili ruskim svemirskim programom, pokušajte se oduprijeti porivu da na leđa stavite detaljnu sliku Međunarodne svemirske stanice ili Saturn V na bedro. U najmanju ruku izgledati ćete smiješno.

AM2 WEB pages 60 61 3

Mjesto tetoviranja važno je pomno odabrati s obzirom na temu i oblik tetovaže. Neki geometrijski oblici će na određenim dijelovima tijela izgledati deformirano pa je uvijek poželjno konzultirati se u tattoo studiju prije tetoviranja. Ukoliko vaše radno mjesto uključuje rad s ljudima, sigurno nije poželjno da imate tetovirano lice!

Proces tetoviranja i briga za tetovažu

Osnovno pitanje je uvijek da li tetoviranje boli? Da, malo je bolno, ovisno o mjestu tetoviranja bol će biti izraženija, ali zaista nije strašno. Izrada mog Atlasa trajala je dobra 4 sata, no na kraju mi je više ruka utrnula nego što je bilo bolno. Tetoviranje se vrši mašinicama koje imaju snop iglica sa frekvencijom do 150 uboda u sekundi. Igle su jednokratne kako ne bi došlo do infekcije. Studiji za tetoviranje moraju voditi brigu o higijeni i sterilizaciji prostora i instrumenata – u protivnom ne mogu dobiti dozvolu za rad! Zato obavezno idite u renomirani studio za tetovažu.

AM2 WEB pages 60 61 4Nakon tetoviranja svaki studio će vam dati uputstva kako brinuti za tetovažu da se ne bi oštetila i izblijedila. To najčešće znači držati tetovažu “na zraku” što je više moguće tijekom sljedećih 7-10 dana te ju redovno svakih 2-3 sata prati i mazati kremom (Tattoo studio Zagreb izričito preporuča Bepanthene) i zaštititi prozirnom folijom za vrijeme spavanja i nošenja odjeće. Nakon tetoviranja zabranjeno je još barem mjesec dana tetovažu izlagati Suncu i dulje vremena ju uranjati u vodu.

Ukoliko shvatite da je vaša tetovaža promašaj, ne očajavajte – tattoo majstori su često i majstori za “cover up” odnosno prekrivanje loših tetovaža novim, kvalitetnim crtežima. Tetovaže se mogu laserski ukloniti, ali taj proces je dugotrajan i izuzetno skup.

Iskustvo tetoviranja Danice Drašković

Danica Drašković je mnogim sudionicima astronomskog kampa na Letenki poznata kao simpatična i otvorena osoba koja je zapisivala novopridošle na kampu i nesebično pomagala u organizaciji. Moglo se primjetiti da ispod rukava viri jedna tetovaža, pa smo ju ovom prilikom pitali za njeno iskustvo u tetoviranju:

AM2 WEB pages 60 61 5“Imam tetovažu koju sam uradila pre 10 godina. U neku ruku moj tattoo ima veze sa astronomijom ali najviše sa mojom ljubavi prema SF-stripu. Obožavala sam da čitam Stripoteku, a omiljeni strip bio mi je Aster Blistok, u kom mi se osim SF-tematike jako dopadao i crtež, pošto je autor imao neverovatno interesantne ideje za crtanje vanzemaljskih planeta. Moj tattoo predstavlja detalj sa jednog od crteža iz stripa i kada god je pogledam podseti me na svemir, zvezde i astronomiju :)

Tetovažu sam uradila u januaru 2001, radi lične proslave početka novog milenijuma, a i radi proslave nekih velikih promena u svom životu. Inače, meni se generalno dopada oslikavanje ljudskog tela i imala sam prilike da vidim na nekim ljudima prava umetnička dela...

Odabrala sam da istetoviram desnu nadlakticu iz tri razloga: mogu uvek da je vidim, mogu lako da je sakrijem sa dužim rukavima i na tom mestu najmanje boli :)

Kada smo već kod sakrivanja, da, upućeno mi je dosta zapanjenih pogleda (uglavnom od starije generacije, ja sam ‘74. godište). Dok sam bila student, čula sam da neki (stariji) profesori nemaju baš lepo mišljenje o ljudima sa tetovažama, pa sam se potrudila da je ne prikazujem na predavanjima i ispitima. Pošto već sedam meseci živim u Australiji, ovde sa tim nemam nikakvih problema pošto je čini mi se 50% stanovnika istetovirano. Ma skoro svako ima neki tattoo! Inače, planiram da uskoro uradim još jednu tetovažu i to sa apsolutno astronomskom temom: Sunce.

Time ću da proslavim što sam diplomirala i postala ono što sam oduvek želela - astronom :)”

(Članak je pisan 2011. godine)

Author: Boris Štromar

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...