Ogromni oblak gasa i prašine (LHA 120-N11) koji vidimo na slici nalazi se u Velikom Magelanovom oblaku. Zove se veliki samo zato što u njegovoj blizini postoji i mali, Mali Magelanov oblak. A zapravo oba su male, patuljaste galaksije koje se češu o naš Mlečni put. Njihova sudbina je da se spoje sa našom galaksijom – jednog dalekog dana, za oko dve milijarde godina.

Oblaci se zovu Magelanovi po čuvenom moreplovcu Ferdinandu Magelanu koji je početkom 15. veka istraživao južna mora i koji ih je koristio za navigaciju. Oni se, dakle, nalaze na južnoj nebeskoj hemisferi i ne vide se iz naših krajeva. I još nešto, zovu se oblaci jer se sve do prošlog veka smatralo da oni i jesu oblaci u kosmosu, a ne galaksije kao što danas znamo. A to znamo jer se u njima nalaze zvezde.

Dakle, ovaj oblak gasa i prašine koji vidimo je deo susedne galaksije i astronomi ga pomno izučavaju jer se u njemu stvaraju zvezde. To je jedno od najvećih zvezdanih porodilišta za koje znamo. Širok je čak 1000 svetlosnih godina. Naša galaksija gravitacijom komeša prašinu koja zatim počinje da se kreće i zgušnjava na pojedinim mestima nakon čega, zavisno od veličine okupljene materije, nastaju zvezde. 

Prema Astronomy Now

heic1301a 

Svemrski teleskop Habl NASA / ESA 

  

 

 

 

 

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...