Ova relativno retka i atraktivna nebeska pojava u određenom prostoru na Zemlji nastaje kada se Sunce, Mesec i Zemlja nađu u jednom pravcu tako da Mesec potpuno(totalno) ili delimično pokrije Sunce. U našim krajevima i širem delu Evrope i Azije delimično pomračenje Sunca će se dogoditi 25. oktobra 2022. godine.

Koristeći instituciju saradnje škole i roditelja Jelena i Miša Bracić, nastavnici fizike u penziji, organizuju posmatranje delimičnog pomračenja Sunca u ОŠ “Jovan Popović” u Novom Sadu. Kao dugogodišnji posmatrači dosadašnjih pomračenja svoje znanje će preneti učenicima ove škole među kojima su i njihovi unuci.

Polusenka Meseca će površinu Zemlje dodirnuti u severnom delu Atlantskog okeana, u blizini Islanda i pošto pređe skoro celu Evropu i pola Azije nestaće u nadolazećem terminatoru u Indijskom okeanu između Saudijskog poluostrva i Indije.

Delimična pomračenja uvek prate totalno pomračenje Sunca. Ovoga puta se totalno pomračenje neće dogoditi pošto Mesec nigde na Zemlji ne pokriva ceo sunčev disk.

Vreme delimičnog pomračenja u Novom Sadu  i Zrenjaninu

Vreme pomračenja nije isto za sva mesta. U Zrenjaninu, koji se nalazi 40 km istočnije pojava se dešava nešto kasnije i traje skoro minutu duže, sa nešto većom magnitudom.

MBEcl 1

Program posmatranja pomračenja u OŠ „Jovan Popović“ u Novom Sadu

MBEcl 2

Priču o pojavi pomračenja Sunca, u holu škole ispričaće Miša Bracić.

Pomračenje će se u dvorištu škole posmatrati metodom projekcije lika Sunca na zaslonu iza okulara teleskopa.

Miloš Gagić, predsednik AD “ Kosmos” iz Novog Sada i rukovodioc astronomske opservatorije u Mladenovu će iz dvorišta škole, svojim telskopom pojavu prenositi uživo preko interneta na Facebook Astronomskog društva “Kosmos”. Istovremeno učenici će na licu mesta preko Miloševog teleskopa posmatrati pomračenje.

Učenicima će se prikazati i druge metode koje se mogu koristiti za posmatranje pojave.

Program u školi počinje u 10:30h i završava se u 13:30h.

Kako treba posmatrati pomračenje Sunca

MBEcl 3

  1. Koristiti specijalne naočare za posmatranje Sunca, nikako ne koristiti obične sunčane naočare.
  2. Može se iskoristiti maska za varenje sa brojem 10 i više.
  3. Teleskopom sa specijalnim filterom za posmatranje Sunca.
  4. Teleskopom sa zaslonom za projektovanje lika Sunca. U oba slučaja korišćenja teleskopa vreme posmatranja treba da bude kratko kako ne bi došlo do pregrejavanja sočiva okulara. Kada se okular pregreje može da dođe do njegove deformacije i topljenja.
  5. Pomoću predmeta sa malim rupicama, prorezima. Lik pomračenog Sunca se vidi na zaslonu.

Kako ne treba posmatrati pomračenje Sunca

Ne treba gledati golim okom. Nije problem na trenutak pogledati u pomračeno Sunce, kao što nije problem kada se u bilo kom sunčanom danu to uradi. Sunce će nas na kratko zaslepiti, zenice će nam se skupiti, spustićemo kapke i okrenuti glavu. Kada ponovo pogledamo malo ćemo imati problem sa viđenjem okoline dok nam se zenica ne raširi i oko adaptira na novu količinu svetlosti koja ga očekuje. Ovde može da bude problem nešto drugo. Pomračeno Sunce nas privlači svojom atraktivnošću, svojom nesvakidašnjošću, mami nas da ga gledamo i teško nam je da se pri tom samokontrolišemo. Tada može u naše oko da uđe veća količina svetlosti i da nam ga ošteti. Zbog toga ovu pojavu treba posmatrati gore pomenutim pomagalima.

Ne treba gledati teleskom ili durbinom stavljanjem okulara ovih instrumenata direktno na oči. Ovako se može gledati samo pomoću specijalnog filtera za posmatranje Sunca koji se stvaljaju na objektiv ovih instrumenata.

Nikako ne gledati pomoću durbina ili teleskopa koristeći naočare za pomračenje umesto filtera. Ove naočari su od polivinila koji se lako topi.

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra - PODACI ZA POJEDINA MESTA
Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra 2022.
Jednostavan način posmatranja pomračenja Sunca
Knjiga: Kako posmatrati Sunce (PDF knjiga)

elipsa 710

 


MALA ŠKOLA POMRAČENJA SUNCA

ecl

Pomračenje Sunca
Pomračenje Sunca - tehnika
Zanimljivosti o pomračenjima Sunca
Najznačajnija pomračenja Sunca
Pomračenja: Saros
Pomračenja u tradiciji

Prva pokretna slika astronomskog fenomena - pomračenje Sunca 1900.

Kada će prestati potpuna pomračenja Sunca?

Najznačajnija pomračenja Sunca