ec.mag

Za par dana 25.10.2022. imaćemo priliku da posmatramo delimično pomračenje Sunca. Posmatranje Sunca i njegovog pomračenja nažalost zahteva posebne pripreme, specijalne filtere ili posebne instrumente. Nabavka ovih filtera može biti problematična zato vam predlažemo jednostavnu metodu kojom možete posmatrati pomračenje i koja je dostupna skoro svakom.

Potrebne su vam samo naočari sa dioptrijom +1. Naočare će biti objektiv vašeg instrumenta. Sabirno sočivo sa dioptrijim +1 ima žižnu daljinu od 1 metra. Na toj daljini će formirati sliku Sunca. Prečnik slike Sunca će biti oko 9 mm, sasvim dovoljno da se može posmatrati prolaz Meseca ispred Sunca.

demo

Poslužiće vam bilo koje naočari sa dioptrijom od +0,75 do +1,5. Razlika će biti u veličini slike i daljini na kojoj će te dobiti jasnu sliku.

dobroOvako treba da izgleda lik Sunca'

Udaljavanjem ili približavajem naočara zalonu na kome se projektuje slika izoštrite sliku. 

loseOvako izgleda loša slika i treba korigovadi položaj naočara.

Ako je lik koji ste dobili elipsast ili nepravilnog oblika znači da sočivo naočara ne stoji normalno na pravac kojm dolaze Sunčevi zraci zato korigujte nagib naočara dok ne dobijete jasan i pravilan lik Sunca.

Možete totalno improvizovati sve, i kao na prvoj slici projektovati lik sunca na dlan. Umesto dlana koristite papir. Još bolja varijanta je da stavite neku knjigu na tlo i naslonite je na zid ili neki predmet, tako da sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na nju, na knjigu stavite papir i na taj papir porjektujete sliku Sunca. Budite bez brige ovako sakupljeni zraci sa Sunca neće zapaliti papir. 

Ako imate mogućnosti predlažemo vam da naočare i papir pričvrstite na neku letvu i sve to postavite na fotografski stativ. Tako ćete posmatranje učiniti mnogo lakšim.

Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra - PODACI ZA POJEDINA MESTA

Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra 2022.

Knjiga: Kako posmatrati Sunce (PDF knjiga)


elipsa 710

 


MALA ŠKOLA POMRAČENJA SUNCA

ecl

Pomračenje Sunca
Pomračenje Sunca - tehnika
Zanimljivosti o pomračenjima Sunca
Najznačajnija pomračenja Sunca
Pomračenja: Saros
Pomračenja u tradiciji

Prva pokretna slika astronomskog fenomena - pomračenje Sunca 1900.

Kada će prestati potpuna pomračenja Sunca?

Najznačajnija pomračenja Sunca