Da, Sunce možemo i čuti, poslušajte

AR2758 detalj

Čini se kako ćemo narednih dana biti uskraćeni za vrijeme provedeno pod Sunčevim zrakama, meteorološka situacija nam se mijenja. Vrijeme je da „odtrpimo“ treću marčenu buru krajem ovog i početkom narednog tjedna. Sunce vidimo skoro svakog dana na našem nebu, čak i ako ga ne vidimo zbog naoblake znamo da je tu negdje poviše nas. Poznato nam je i da Sunce ima neke svoje tamne pjegice po površini. Radi se o Sunčevim pjegama koje su sve samo ne tamne. Njihova je temperatura oko 1000°C niža od okolne (5000°C) te otud razlika u „boji“.  One nam kazuju o intenzitetu magnetskog polja i stadiju Sunčeve aktivnosti tijekom jedanaestogodišnjeg ciklusa. Naša zvijezda se nalazi na kraju Ciklusa 24 i ušla je u Ciklus 25. Sunčeva pjega AR2758 proizvela je jedan od prvih radio-ispad tijekom novog ciklusa. Astronom Thomas Ashcraft (New Mexico) zabilježio je amaterskim radioteleskopom zvučnu manifestaciju ovog događaja. Ako do sada nikada niste čuli Sunce, odvrnite zvučnike na maksimum i

kliknite na link

Radio emisija ovog tipa sa Sunca do nas putuje 150 milijuna kilometara a posledice ovakvih disturbacija EMS  itekako imaju utjecaja na rasprostiranje radio signala, njihovu razumljivost a jači poremećaji u području radio signala negativno se odražavaju i na pouzdanost GPS signala. Ma kako mislili da je Sunce daleko i da nas se stvari iz svemira ne dotiču to nipošto nije tako. Ukoliko negdje u kući imate stari televizor (iz one generacije dok još nisu postojali daljinski upravljači – tihi krivci za bar kilu ili dvije populacijski povećane tjelesne mase po pojedincu) ili još bolje stari radio prijemnik (to su oni koji nemaju svu silu elektronike koja vam omogućava besprijekoran prijem i reprodukciju signala) sada je pravo vrijeme da ih stavite na stol, prebrišete prašinu i priključite na električni napon. 

AR2758 radio prntsc

Iz priložene ilustracije frekventnog opsega krenite u lov na nenadani radio signal sa Sunca! Na gornjem linku čuli ste kako to zvuči. U kući imamo pravi radi teleskop samo ga nikada nismo koristili na taj način. Kad vam dosadi gledanje tv programa, upalite onaj stari TV uređaj. Prvo što ćete ugledati biti će smetnje ili kako smo to nekada zvali „snijeg signali“. OK, šta s tim?! E pa ukoliko ste s ukućanima krenuli tragom našeg članka upravo gledate vizualizirani dio pozadinskog, kozmičkog zračenja koje pristiže sa samih granica poznatog nam svemira. Namučilo je to astronome dobrano prije ne tako puno godina a cijelo vrijeme nam je bilo pod nosom, odnosno očima dok smo tražili tvzg ili rete4, oni sretnici koji su mogli uživati u gledanju Mazinga Zeta i sličnih crtića za djecu.

radio burst klasifikacija