(ažurirano 10. februara 2022.)

Nedugo nakon što se Mesec formirao, jedan asteroid je udario u njegovu južnu poluloptu i ostavio ogroman krater, Aitkenov basen na južnom polu, prečnika preko 2.500 km i dubine preko 10 km.

Mesec juzni pol Elevaciona mapa južnog pola Meseca. Crveno prikazuje najveću visinu, a plavo i purpurno najnižu. Sliku je napravila japanska sonda "SELENE", lansirana 2007. (Boje su veštačke.)

 

To je najveći i najdublji krater na Mesecu - jedan ambis koji bi lako progutao čitave Sjedinjene Države od Istočne obale do Teksasa," priča Noah Petro iz Nasinog Goddard Space Flight Centera u Merilendu. Udarac je tako razbio slojeve Mesečeve kore da se meterijal raspršen po čitavom Mesecu i okolnom kosmosu. Ogromna temperatura koja je tom prilikom stvorena istopila je delove kraterskog dna, pretvarajući ga u „more" istopljenog materijala.

Bio je to samo početak. Bombardovanje asteroida nastavljeno je milijardama godina, ostavljajući na lunarnoj površini tragove u vidu kratera svih veličina, sa naslagama očvrsle lave, kamenja i prašine. Tragovi originalne površine, ili kore, vrlo su retki, a dubinskih slojeva kore još ređi.

Na sreću, jedan krater na obodu Aitkenovog basena (South Pole-Aitken basin, SPA) mogao bi da nam pruži uvid baš u takve slojeve. Zove se Apolonov basen i mada je nastao udarom manjeg asteroida, još uvek ima prečnik od dobrih 500 km.

To vam je kao kad da ste sišli u podrum i tamo iskopali duboku rupu," kaže Petro. „Verujemo da centralni deo Apolonovog basena krije delove najdubljih slojeva Mesečeve kore. Ako smo u pravu, to bi bilo jedno od samo par mesta na Mesecu gde možemo da zavirimo u dubinu lunarne kore, nepokrivenu vulkanskim materijalom koji inače prekriva ostala slična područja. Baš kao što su geolozi na Zemlji u stanju da rekonstruišu njenu istoriju analizirajući preseke slojeva stena u nekom kanjonu, i mi ćemo početi da shvatamo ranu istoriju Meseca studirajući ono što nam Apolon otkriva."

basen Elevaciona mapa basena Apolo i SPA. Slika 1: Ova mapa prikazuje istočni deo South Pole-Aitken (SPA) basena, uključujući i Apolo basen, a dobijena je na osnovu podataka koje je prikupila japanska letilica "SELENE". Isprekidani krugovi prikazuju glavni i unutrašnji prsten Apolona. Isprekidana linija pokazuje topografski profil prikazan na slici 2 ispod. [Full-resolution.]

 

Rezultate svojih istraživanja Petro je objavio 4. marta na redovnom sastanku Lunarnih i planetnih istrašivača u Hjustonu, u Teksasu.

Petro je ovo otkriće izveo sa svojim timom stručnjaka a uz pomoć tzv. američkog minerološkog mapera (Moon Minerology Mapper[1], M3), instrumenta koji je NASA instalirala na prvi indijski lunarni orbiter „Chandrayaan-1". Analiza svetlosti (spektra) na slikama koje je pravio taj uređaj pokazala je da je deo Apolonove unutrašnjosti sličnog sastava kao i istopljeni materijal u SPA basenu.

grafik Grafik dubine Apolonovog basena. Slika 2: Ovo je grafički prikaz dubina (u metrima) od ivice Aitkinovog basena (SPA) preko Apolonovog basena. Korišćeni su podaci sa japanskog orbitera „SELENE" (odn. „Kaguya", kako ga zovu Japanci). Početna i krajnja tačka (A i A') obeleženi su na slici 1.

 

Što idemo dublje u Mesečevu koru, ona sadrži sve više gvožđa. U vreme nastanka, Mesec je većim delom bio istopljen. Minerali koji su sadržali teže elemente, poput gvožđa, potonuli su dublje u jezgro, a minerali sa lakšim elementima, kao što su silicijum, kalijum i natrijum, ispivali su na površinu, formirajući prvobitnu lunarnu koru.

Verovatno je asteroid koji je stvorio SPA probio koru i dopro do gornjih slojeva Mesečevog omotača. Udar je istopio taj sloj i formirao središnje dno SPA, u kome smo očekivali više gvožđa nego na dnu Apolona, jer je otišao dublje u koru. Upravo to smo i našli sa M3. Takođe, otkrili smo da u Apolu ima više gvožđa nego u okolnim lunarnim visoravnima," kaže Pedro.

I SPA i Apolon spadaju u najstarije kratere na Mesecu, što se vidi po brojnim manjim kraterima koji ih prekrivaju. Kako je prolazilo vreme, stari kratri su prekrivni novim i svežijim, tako da je prema broju kratera koji ih pokrivaju moguće odrediti i njihovu starost. Prilikom nastanka kratera, oni lome koru i stvaraju rigolit , sloj prašine i krhotina, poput sloja zemlje na Zemlji.

Apolo basen Tri izgleda Apolonovog bazena kako ga je video M3. Krajnje desna slika pokazuje površinski sastav kratera. Plavo pokazuje tlo bez gvožđa (visoravni bez gvožđa su plava); druge boje (žuta i narandžasta) pokazuju gvožđem sve bogatije minerale.

 

Mada je Apolonov basen star i pokriven rigolitom, on nam još uvek pruža korisnu sliku dubljih slojeva kore, jer manji meteorski udari koji su stvarali rigolit nisu rasipali taj materijal predaleko.

Proračuni o tome kako je nastao rigolit pokazuju da je makar 50% nastalo lokalno," smatra Petro. „Mada se ono što smo videli sa M3 nalazi na površini, to još uvek reprezentuje donje slojeve kore."

Apolo i SPA baseni otvaraju nam prozor u najraniju istoriju Meseca, a Mesec nam otvara prozor u žestoku prošlost Zemlje," smatra Petro.


[1] To je jedan od dva Nasina instrumenta (sa još 10 drugih) na indijskom satelitu lansiranom 22. oktobra 2008. To je spektrometar koji je prvi u svetu napravio mapu celokupne Mesečeve površine u visokoj rezoluciji. Uređaj je postao poznat kada je u septembru prošle godine objavljeno da je otkrio na Mesecu vodu. Maper je prestao da radi 29. avgusta.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: